W moim ukochanym Krakowie są gruzińskie restauracje, które lubiłam kiedyś odwiedzać. Do czasu, gdy odkryłam, że z kuchnią Gruzji nie mają nic wspólnego. Od tamtego czasu - wolę odkrywać Gruzję sama!
30 min
Składniki:
2 papryki
3 pomidory
2 cebule
20 dag cukinii
przyprawy: sól, pieprz, trochę słodkiej i ostrej papryki mielonej, trochę Vegety, łyżka koncentratu pomidorowego, mały ząbek czosnku.
150 g sera żółtego
1/2 szklanki mleka
2 jaja
sól, pieprz
2 łyżki masła
mąka - tyle ile trzeba, żeby wyszło gęste ciasto
Gruzja oswojona, czyli chaczapuri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę oczyszczam i kroję w kostkę, pomidory parzę i obieram, a następnie kroję w ćwiartki. Cukinię kroję w kostkę.
Pokrojoną drobno cebulę duszę na oleju, dodaję paprykę i pomidory, duszę 25 minut, dodaję cukinię, podlewam odrobiną wody, dodaję przyprawy i koncentrat.
Duszę około 30 minut. Dodaję roztarty czosnek. Całość grzeję jeszcze kilka minut i odstawiam.
W międzyczasie robię też placki.
Ser ścieram na tarce o grubych oczkach, a następnie zalewam zimną wodą na około kwadrans. Później odsączam go na cedzaku.
Odsączony ser mieszam z jednym jajem i z masłem na jednolitą masę. Doprawiam solą i pieprzem.
Pozostałe jajo, sól, pieprz, mleko i mąkę łączę, wyrabiając gęste ciasto. Ciasto dzielę na 6 części i wałkuję każdą z nich. Na 3 wykładam nadzienie serowe. Przykrywam je pozostałymi 3 plackami, dokładnie łączę brzegi (można zwilżyć wodą), a potem dociskam widelcem, robiąc wzorek jak na pierogach.
Rozgrzewam patelnię, roztapiam odrobinę tłuszczu i smażę placki równomiernie z obu stron, na ciemnozłoty kolor.
Komentarze