Gruzja oswojona, czyli chaczapuri

  • wyświetlono: 769 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

W moim ukochanym Krakowie są gruzińskie restauracje, które lubiłam kiedyś odwiedzać. Do czasu, gdy odkryłam, że z kuchnią Gruzji nie mają nic wspólnego. Od tamtego czasu - wolę odkrywać Gruzję sama!

Nulek
  • 30min

Składniki

2 papryki
3 pomidory
2 cebule
20 dag cukinii
przyprawy: sól, pieprz, trochę słodkiej i ostrej papryki mielonej, trochę Vegety, łyżka koncentratu pomidorowego, mały ząbek czosnku.

150 g sera żółtego
1/2 szklanki mleka
2 jaja
sól, pieprz
2 łyżki masła
mąka - tyle ile trzeba, żeby wyszło gęste ciasto

Sposób przygotowania przepisu:

Gruzja oswojona, czyli chaczapuri

  • 1. Paprykę oczyszczam i kroję w kostkę, pomidory parzę i obieram, a następnie kroję w ćwiartki. Cukinię kroję w kostkę.
    Pokrojoną drobno cebulę duszę na oleju, dodaję paprykę i pomidory, duszę 25 minut, dodaję cukinię, podlewam odrobiną wody, dodaję przyprawy i koncentrat.
    Duszę około 30 minut. Dodaję roztarty czosnek. Całość grzeję jeszcze kilka minut i odstawiam.

    W międzyczasie robię też placki.

    Ser ścieram na tarce o grubych oczkach, a następnie zalewam zimną wodą na około kwadrans. Później odsączam go na cedzaku.
    Odsączony ser mieszam z jednym jajem i z masłem na jednolitą masę. Doprawiam solą i pieprzem.

    Pozostałe jajo, sól, pieprz, mleko i mąkę łączę, wyrabiając gęste ciasto. Ciasto dzielę na 6 części i wałkuję każdą z nich. Na 3 wykładam nadzienie serowe. Przykrywam je pozostałymi 3 plackami, dokładnie łączę brzegi (można zwilżyć wodą), a potem dociskam widelcem, robiąc wzorek jak na pierogach.

    Rozgrzewam patelnię, roztapiam odrobinę tłuszczu i smażę placki równomiernie z obu stron, na ciemnozłoty kolor.

    Smacznego! :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatawarzywaobiadkonkurs_podróżechaczapuriGruzjaegzotyka

Komentarze

Podobne przepisy

placuszki gruzińskie

Dodane przez: capri

Chaczapuri z ruskim farszem

Gruzińskie placuszki, nadziewane...

chaczapuri z boczkiem i serem

Dodane przez: suzana

CHACZAPURI Z BOCZKIEM I SEREM

''Chaczapuri'' to gruzińskie danie...

Chaczapuri z serem i szpinakiem

Dodane przez: zzewa

Chaczapuri z serem i szpinakiem

Chaczapuri to regionalna potrawa...

Gruzińskie chaczapuri po adżarsku

Dodane przez: 900401

Gruzińskie chaczapuri po adżarsku

To oryginalne danie poznałem w...

Chaczapuri

Dodane przez: Ika 1961

Chaczapuri z serem i płynnym żółtkiem

Inspiracją dla tego dania był gruziński...

" Chaczapuri imeruli "

Dodane przez: Ostra Na Słodko

" Chaczapuri imeruli " - konkurs_podróże

To jedna z potraw kuchni gruzińskiej,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE