CIASTO PODWÓJNIE CZEKOLADOWE

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto w najlepszym, bo podwójnie czekoladowym i podwójnie afrodyzjakowym wydaniu, które potrafi rozbroić największego nawet łasucha. :D

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki - ciasto:

    1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
    1 i 1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki kakao do wypieków
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 szklanki maślanki
    1/2 porcji deseru Crème au Chocolat Müller o smaku orzechów laskowych
    1/2 szklanki oleju
    2 jaja
    1 łyżeczka aromatu waniliowego
    1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy rozpuszczalnej

    Składniki na krem:

    230 g gorzkiej czekolady
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki)
    5 łyżek wody
    2 łyżki wódki
    2 jaja
    1-2 łyżki cukru
    szczypta soli
    1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
    1 porcja deseru Crème au Chocolat Müller o smaku orzechów laskowych

    lukier plastyczny - można użyć gotowego, ja robię własny z przepisu tutaj (http://anulowe.blogspot.com/2014/02/z-wiedzmowej-kuchni-podstawowe-skadniki.html)
    cukrowe śnieżynki
    lub inne wybrane ozdoby :)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Ciasto podwójnie czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od połączenia suchych składników na ciasto - mąki, cukru, kakao, sody, proszku i soli.

    W drugim naczyniu łączymy składniki mokre - maślankę, olej, jaja i aromat waniliowy (kawa na razie stoi obok). Mieszamy mikserem, a następnie dosypujemy, stale miksując na wolnych obrotach, wymieszane składniki suche. Na końcu dodajemy gorącą kawę. I mieszamy. :-)

    Masę pieczemy w dwóch tortownicach średniej wielkości przez około 35-40 minut w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza. Wskaźnikiem wypieczenia będzie suchy patyczek - choć samo ciasto pozostaje po upieczeniu dość wilgotne (a to oznacza, że w wersji sauté - bez kremu - też znakomicie by sobie poradziło).

    * * *

    Krem przygotowujemy równie łatwo. Czekoladę, kakao, kawę, wodę i wódkę (uwaga, mylenie tych dwóch substancji miewa groźne skutki!) umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż wszystko się roztopi. Dodajemy krem Müller. Mieszamy.

    Jaja rozbijamy, oddzielając białka od żółtek.
    Cukier dzielimy na dwie równe części. Połowę miksujemy z żółtkami na puch, a następnie łączymy z masą czekoladową, delikatnie mieszając.

    Ubijamy białka na sztywno, dosypując na końcu cukier. Następnie - równie delikatnie - łączymy je z masą czekoladową.

    Na koniec - jeszcze tylko szybkie ubicie śmietany na sztywno (byle nie ubijać zbyt długo, bo może się zwarzyć). Tak, śmietana też ostatecznie ląduje w masie czekoladowej. Mieszamy ją do całkowitego połączenia składników, a następnie powstały w ten sposób krem schładzamy lekko, by stężał.

    Blaty ciasta przekładamy kremem. I... tak by już mogło zostać, chyba że chcemy osiągnąć tak zwany efekt specjalny. Wtedy wystarczy z ciasta wyciąć dowolny kształt - np. bardzo adekwatne do okoliczności kalendarzowych serducha, przełożyć tak wycięte elementy kremem i ozdobić, jak tylko się chce. Ja bawiłam się tym razem masą cukrową, na którą przepis znajdziecie tutaj, i gotowymi cukrowymi śnieżynkami.
    Efekty widać na fotografiach. :-)

    Smacznego i pozdrawiam!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować