Przepis wzięty z głowy, na podstawie moich różnych wyczynów z blenderem, opracowany metodą prób i błędów, a jednak okazał się ulubionym koktajlem mojej mamy! :)
40 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
250 g truskawek
200 g jagód
2 banany
0,5 galaretki jagodowej
0,5 galaretki truskawkowej
0,5 galaretki ananasowej
sok wyciśnięty z połówki cytryny
bita śmietana, owoce, liść mięty lub bazylii do dekoracji
Koktajl siódme niebo w gębie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki przyrządzić według przepisów na opakowaniach i odstawić do wystygnięcia, aż lekko stężeją. W trzech oddzielnych pojemnikach zmiksować blenderem banany (tu dodać soku z cytryny, żeby nie ściemniały za szybko), truskawki i jagody. Do każdej z mas dodać następnie odpowiednią galaretkę - do bananów - ananasową, do truskawek - truskawkową, a do jagód - jagodową. Można też oczywiście dodawac inne, byle smaki się ze sobą nie "kłóciły" zanadto. ;)
Każdą masę wymieszać i odstawić aż leciutko stężeje.
Do wysokich szklanek lub kieliszków - świetnie sprawdzają się te do szampana lub martini - nakładać według uznania kolejne warstwy musów. Jeśli są zbyt rzadkie i istnieje ryzyko, że się zmieszają, po włożeniu każdej warstwy włożyć szklanki na 3-4 minuty do lodówki i dopiero nakładać kolejną część koktajlu. Całość udekorować bitą śmietaną i owocami - według uznania.
A później? Później to już tylko czekać na Mamę, żeby nieco osłodzić jej życie... Smacznego!
Komentarze