Szybki w przygotowaniu, bardzo smaczny deser, zdrowy , kolorowy i bardzo aromatyczny.
10 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 gruszki
ok. 150 g pokrojonej w kostkę dyni - bez skóry
4 łyżki miodu - u mnie lipowy
sok z 1 cytryny
garść pistacji prażonych
po 1 szczypcie kardamonu i kurkumy
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
forma do zapiekania posmarowana masłem
Gruszki z dynią w sosie miodowo - cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płynny miód mieszam z kardamonem, kurkumą , skórką z cytryny i połową soku . Gruszki obieram ze skórki , przekrawam na pół , wydrążam środki , skrapiam pozostałym sokiem . Gruszki układam w formie , dodaję pokrojoną dynię, polewam miodem z dodatkami , posypuję posiekanymi pistacjami . Całość wstawiam do piekarnika , piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gruszki podaję z dynią , polane powstałym sosem.
Porady
Czas pieczenia zależy od piekarnika i odmiany gruszek i dyni :)
Komentarze