Gruszki z dynią w sosie miodowo - cytrynowym

5 (7 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybki w przygotowaniu, bardzo smaczny deser, zdrowy , kolorowy i bardzo aromatyczny. 

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 gruszki
    ok. 150 g pokrojonej w kostkę dyni - bez skóry
    4 łyżki miodu - u mnie lipowy
    sok z 1 cytryny
    garść pistacji prażonych
    po 1 szczypcie kardamonu i kurkumy
    1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
    forma do zapiekania posmarowana masłem
Wystaw ocenę:

5 (7 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gruszki z dynią w sosie miodowo - cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płynny miód mieszam z kardamonem, kurkumą , skórką z cytryny i połową soku . Gruszki obieram ze skórki , przekrawam na pół , wydrążam środki , skrapiam pozostałym sokiem . Gruszki układam w formie , dodaję pokrojoną dynię, polewam miodem z dodatkami , posypuję posiekanymi pistacjami . Całość wstawiam do piekarnika , piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gruszki podaję z dynią , polane powstałym sosem.

Porady

Czas pieczenia zależy od piekarnika i odmiany gruszek i dyni :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Dynia Miód Pistacje Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować