Indyk w sosie miodowo-cytrynowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Wspaniałe połączenie mięsa i kremowego sosu. Zachwyci każdego!

  • 50 min

Składniki:


  • 1 pierś z indyka
    2 cytryny
    3 łyżki miodu
    2 łyżki sosu sojowego
    200 ml bulionu drobiowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżka oleju rzepakowego
    Łyżka klarowanego masła
    Pieprz
    Do podania ryż jaśminowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk w sosie miodowo-cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mięso myję, kroję w sporą kostkę, przekładam do miseczki. Miód łączę z sosem sojowym, słodką papryką i olejem. Zalewam marynatą mięso, odstawiam na minimum kwadrans-można przygotować mięso wieczorem, albo rano.
    Rozgrzewam masło, dodaję osączone z marynaty mięso i podsmażam je 3-4 minuty.
    Do reszty marynaty dodaję sok i skórkę z 2 cytryn, bulion oraz pieprz. Na końcu dodaję ostrożnie mąkę ziemniaczaną i mieszam całość dokładnie by nie było grudek. Zalewam mięso sosem i duszę 12-15 minut.
    Podaję z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować