Gruszki nadziewane owsianką z żurawiną

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Jesienny deser dla dzieci bez cukru, dosładzany miodem, z dodatkiem zdrowych płatków owsianych i orzechów. Korzenne gruszki podałam z pyszną żelką żurawinową. Żurawina ma moc witamin i właściwości. W tej chwili jest łatwo dostępna do kupienia.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    3 gruszki

    4 łyżki płatków owsianych

    1/3 łyżeczki cynamonu

    3 łyżki miodu

    1 łyżka płatków migdałowych

    2 łyżki orzechów włoskich posiekane

    50 ml soku jabłkowego bez cukru

    1 łyżka soku z cytryny


    żelka żurawinowa korzenna:

    1 szklanka żurawiny świeżej

    szczypta cynamonu

    2 gwiazdki anyżu

    2 łyżki miodu

    150 ml soku jabłkowego bez cukru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Muffinki owsiane

Gruszki nadziewane owsianką z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki myję dokładnie i kroję na pół wzdłuż. Wydrążam środek. Gruszki skrapiam sokiem z cytryny. Wydrążone środki kroję w kostkę. Dodaję do nich płatki, sok z jabłek, miód, cynamon, orzechy i płatki migdałowe. Mieszam całość. Nadziewam każdą połówkę gruszek płatkami. Piekarnik nagrzewam do temp 190 stopni. Gruszki układam w naczyniu do zapiekania. Gruszki piekę około 40 minut. W trakcie pieczenia jeżeli płatki zaczną się za bardzo spiekać nakrywam je folią aluminiową.
  • 2. Żelka:

    Żurawinę myję, przekładam do garnka, wlewam sok,dodaję cynamon,gwiazdki anyżu, miód. Na wolnym ogniu przesmażam aż żurawina zrobi się miękka i zrobi się gęsty sos. Gruszki podaję z żelką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować