Grillowany łosoś pomarańczowy na duszonym czosnku niedźwiedzim

  • wyświetlono: 43 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Czosnek niedźwiedzi - prawdziwy cud natury i właściwie pierwsza nowalijka, która pojawia się w lasach już w marcu. Sezon jest dość krótki, więc staramy się go dobrze wykorzystać, dlatego pędzę do Was z kolejnym przepisem. Dziś będzie wyjątkowo smacznie i zdrowo! Bohaterem tego dania jest grillowany łosoś, muśnięty marynatą pomarańczową. Podany na wspaniałym, aromatycznym duszonym czosnku niedźwiedzim. Danie zdecydowanie skradło nasze serca i z pewnością posmakuje nie tylko smakoszom dzikiej kuchni.

49948241_2373920169345240_4931642459001192448_n
  • 2 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Grillowany łosoś

2 filety z łososia pacyficznego (każdy po 120 g)
1 mała pomarańcza
2 łyżki miodu
2-3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki mielonego imbiru

Duszony czosnek niedźwiedzi

200 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła klarowanego
pieprz biały
sól

Dodatkowo

plastry pomarańczy do dekoracji

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Grillowany łosoś pomarańczowy na duszonym czosnku niedźwiedzim

  • 1. Grillowany łosoś

    Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy miód, sos sojowy, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Marynatę umieszczamy w torebce strunowej, dodajemy łososia, zamykamy torebkę i odstawiamy na 30 minut, aby łosoś się zamarynował.

    Duszony czosnek niedźwiedzi

    Szalotkę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, po chwili dodajemy czosnek i podsmażamy, aby szalotka lekko się zeszkliła. Następnie dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi i doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Dusimy krótką chwilę, tak aby czosnek tylko zmiękł, a składniki połączyły się. Długie duszenie powoduje, że czosnek traci swoje zdrowotne właściwości.
    Rozgrzewamy patelnię grillową smarujemy delikatnie oliwą i układamy na niej łososia. Grillujemy 2-4 minuty z każdej strony. Czas grillowania zależy od grubości ryby. Na talerz wykładamy porcję duszonego czosnku, na nim układamy kawałek łososia. Danie podajemy z ziemniakami.
    Plastry pomarańczy do dekoracji poddusiłam na patelni z odrobiną soku pomarańczowego i miodu.

Porady

- łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

łosośpomarańczezdrowoczosnek niedźwiedzifit
 

Komentarze

Podobne przepisy

Łosoś z duszonymi porami

Dodane przez: jawor

Łosoś z duszonymi porami

Pory nadają potrawie słodkawego...

piers

Dodane przez: PolskaGotuje

Pierś z kurczaka w czubricy i czosnku niedźwiedzim

Łatwy i szybki sposób na kurczaka

Łosoś w marynacie

Dodane przez: Konto nieaktywne

Łosoś w marynacie pomarańczowej

Łosoś w marynacie pomarańczowej...

losos

Dodane przez: dusiowa

Łosoś w pomarańczowej marynacie

Soczysty kawałek łososia w dobrym...

łosoś w pomarańczach

Dodane przez: Monika_Nogieć

Łosoś duszony w pomarańczach

Danie z łososia charakteryzuje...

Łosoś duszony w białym winie

Dodane przez: Futka

Łosoś duszony w białym winie

Propozycja na delikatnego i soczystego...