Grillowany łosoś pomarańczowy na duszonym czosnku niedźwiedzim

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Czosnek niedźwiedzi - prawdziwy cud natury i właściwie pierwsza nowalijka, która pojawia się w lasach już w marcu. Sezon jest dość krótki, więc staramy się go dobrze wykorzystać, dlatego pędzę do Was z kolejnym przepisem. Dziś będzie wyjątkowo smacznie i zdrowo! Bohaterem tego dania jest grillowany łosoś, muśnięty marynatą pomarańczową. Podany na wspaniałym, aromatycznym duszonym czosnku niedźwiedzim. Danie zdecydowanie skradło nasze serca i z pewnością posmakuje nie tylko smakoszom dzikiej kuchni.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Grillowany łosoś

    2 filety z łososia pacyficznego (każdy po 120 g)
    1 mała pomarańcza
    2 łyżki miodu
    2-3 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 ząbek czosnku
    ½ łyżeczki mielonego imbiru

    Duszony czosnek niedźwiedzi

    200 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
    1 szalotka
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka masła klarowanego
    pieprz biały
    sól

    Dodatkowo

    plastry pomarańczy do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowany łosoś pomarańczowy na duszonym czosnku niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grillowany łosoś

    Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy miód, sos sojowy, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Marynatę umieszczamy w torebce strunowej, dodajemy łososia, zamykamy torebkę i odstawiamy na 30 minut, aby łosoś się zamarynował.

    Duszony czosnek niedźwiedzi

    Szalotkę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, po chwili dodajemy czosnek i podsmażamy, aby szalotka lekko się zeszkliła. Następnie dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi i doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Dusimy krótką chwilę, tak aby czosnek tylko zmiękł, a składniki połączyły się. Długie duszenie powoduje, że czosnek traci swoje zdrowotne właściwości.
    Rozgrzewamy patelnię grillową smarujemy delikatnie oliwą i układamy na niej łososia. Grillujemy 2-4 minuty z każdej strony. Czas grillowania zależy od grubości ryby. Na talerz wykładamy porcję duszonego czosnku, na nim układamy kawałek łososia. Danie podajemy z ziemniakami.
    Plastry pomarańczy do dekoracji poddusiłam na patelni z odrobiną soku pomarańczowego i miodu.

Porady

- łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi Łosoś Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować