Pomarańczowy łosoś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wstawiamy ryż, według przepisu na opakowaniu [z reguły jest to proporcja 1:2 (ryż:osolona woda)] Łososia dzielimy na 4-6 porcji.
2.Jedną połówkę cytryny kroimy na plasterki, a te na pół-talarki. Z drugiej połówki ścieramy skórkę i wyciskamy sok do rondelka. Trzecią połówką skrapiamy łososia, którego następnie solimy, układamy na każdym kawałku po pół plasterka cytryny i owijamy osobno w kawałki folii aluminiowej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 150-180 stopni ok. 15 minut.
3.Do rondelka ścieramy niewielką ilość skórki pomarańczowej, następnie wyciskamy do niego sok z pomarańcza. Wstawiamy na niewielki gaz. Dodajemy miód, goździki, odrobinkę soli, pieprz oraz gałkę muszkatołową - powinniśmy uzyskać nieco korzenny słodko-kwaśny smak przełamany słonym. Sos delikatnie gotujemy żeby zgęstniał.
4.Na talerzu układamy pokrojonego melona, kawałeczek pomarańcza oraz cytrynę i polewamy wszystko miodem. Obok układamy ugotowany ryż. Ostatni na talerzu ląduje łosoś polany sosem pomarańczowym.
Porady
Czarny ryż nie potrzebuje tak dużo wody, jak ryż biały. Zazwyczaj trzeba go po ugotowaniu odsączyć przez sitko.
Komentarze