Pomarańczowy łosoś

0 (0 ocen)

Marynata sprawia, że smak łososia zachwyca podniebienie!

Składniki:

  • 4 filety z łososia
    pół szklanki soku z pomarańczy
    kilka łyżek miodu
    5 łyżek sosu sojowego
    mała cebula
    sól, pieprz
    przyprawa do ryb i owoców morza
    limonka
    melisa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pomarańczowy łosoś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety rybne umyć, osuszyć. Przyprawić do smaku (przyprawą do ryb i owoców morza).
  • 2. Przygotować marynatę:
    Wymieszać sok pomarańczowy z miodem i sosem sojowym, dodać posiekaną cebulę, sól, pieprz, listki melisy i wyciśnięty sok z połowy limonki.
  • 3. Włożyć filety łososia do marynaty i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
    Po tym czasie wyjąć rybę i odsączyć.
  • 4. Grillować łososia około 20 minut, obracając płat, by równomiernie się upiekł.
  • 5. Udekorować listkami melisy i plastrami limonki.

Porady

Limonkę możemy zastąpić cytryną. Do marynaty (według uznania) można dodać łyżeczkę imbiru w proszku. Jeżeli nie mamy możliwości grillowania, rybę możemy upiec w piekarniku (zawijając filety w folię aluminiową).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Limonka Łosoś Ryby Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować