Rurki z ciasta kruchego i z ciasta francuskiego z kremem

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne rurki lubiane przez dzieci i dorosłych. Rurki z kremem śmietankowym i serkiem mascarpone.
Takie rurki to fajna propozycja na słodki deser do kawy lub słodki poczęstunek dla wnuków.
Dzisiaj proponuję rurki kruche oraz z ciasta francuskiego, smaczne i szybkie.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche;
    mąka pszenna 500 g,
    masło 200 g,
    cukier puder 80 g,
    cukier waniliowy 1 op,
    sól szczypta,
    żółtka 3,
    śmietana 18 % 4 łyżki,

    Rurki z ciasta francuskiego;
    ciasto francuskie opakowanie,
    biało ,
    cukier najlepiej gruby do oprószenia rurek,

    Krem śmietankowy z mascarpone;
    śmietana 30 % 600 ml,
    serek macarpone 300 g,
    cukier puder 2 łyżki,
    śmietan fix 1 p,
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rurki z ciasta kruchego i z ciasta francuskiego z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rurki kruche ciasto;
    Mąkę wymieszać z solą , cukrem i cukrem waniliowym.
    Następnie dodać pokrojone w kawałki masło i posiekać nożem razem z mąką.
    Dodać żółtka , wyrabiać ciasto dodając stopniowo śmietanę.
    Całość zagnieść na jednolite, gładkie ciasto, ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić godzinę w lodówce.
    Schłodzone ciasto najlepiej podzielić na porcje.
    Każdą porcję cienko rozwałkować i pociąć na długie paski o szerokości 1, 5 cm.
    Foremki natłuścić olejem .
    Paski ciasta nawijać na foremki począwszy od wąskiej strony.
    Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut , do zrumienienia w 190 stopniach.
    Po upieczeniu zdjąć ostrożnie z foremek i wystudzić.
    Następnie za pomocą szprycy napełnić przygotowanym kremem.
    Gotowe oprószyć cukrem pudrem.

    Rurki z ciasta francuskiego;
    Ciasto francuskie rozwinąć , pokroić w długie paski o szerokości 1,5 cm.
    Następnie paski nawijać na natłuszczone foremki do rurek .
    Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Górę posmarować rozbełtanym białkiem i oprószyć cukrem ( najlepiej grubym).
    Piec 15 - 20 minut w 190 stopniach.
    Po upieczeniu zdjąć ostrożnie z foremek wystudzić i również oprószyć cukrem pudrem.

    Krem śmietankowy z mascarpone;
    Dobrze schodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru , pod koniec ubijania dodawać stopniowo śmietan fixy.
    Kilka łyżek ubitej śmietany połączyć z serkiem mascarpone , a następnie połączyć z pozostałą śmietaną.
    Włożyć na kilka minut do lodówki w celu schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować