Gotowane mięso z wywaru w smacznym, zielonym sosie przyrządzonym z pieczarek i młodych listków botwinki. Do przygotowania dania wykorzystałam mięso, na którym gotowałam zupę.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
gotowane podudzia z kurczaka 4 sztuki
pieczarki 120 gramów
cebula 1 sztuka
oliwa z oliwek 2 łyżki
wywar drobiowy 400 mililitrów
liście botwinki 1 pęczek
pieprz czarny do smaku
sól do smaku
Gotowane podudzia z kurczaka w sosie pieczarkowo-botwinkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane mięso wrzucić do rondelka, zalać wywarem i gotować na małym ogniu.
Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać pieczarki pokrojone w kostkę, posolić i dusić kilka minut. Następnie przełożyć pieczarki do blendera, dodać oczyszczone listki botwinki, wlać wywar i zmiksować. Przyprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Polać mięso sosem.
Komentarze