Kotlety z gotowanych młodych ziemniaków i marchewki z koperkiem, natką pietruszki, szczypiorem, buraczkiem i serem, podane z sosem czosnkowym, są bardzo smaczne
60 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
7 większych młodych ziemniaków
marchewka
2 cebule dymki ze szczypiorem
2 młode buraczki z łodygami i liśćmi
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki posiekanego koperku
łyżka masła
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
jajko
pieprz czarny świeżo mielony
1/2 łyżeczki soli
150 g sera żółtego (u mnie edamski)
sos czosnkowy:
150 ml śmietany
100 ml kefiru
100 ml majonezu
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka cukru
sól do smaku
Kotlety ziemniaczano-marchewkowe z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki i marchewkę ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a marchewkę na grubych oczkach. Dodawać kolejno posiekany koperek, posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną dymkę ze szczypiorem, pokrojone buraczki z łodygami i liśćmi. Pomieszać wszystko razem. Dodać obie mąki, jajko. pieprz świeżo mielony, sól. Ponownie delikatnie wyrobić.
Ser pokroić w kostki. ( 7 kotletów=7 kostek)
Z masy robić kule w które wciskać kostki sera. Lekko spłaszczać i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Podawać z sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy - wszystkie składniki na sos pomieszać razem.
Smacznego.
Porady
Kotlety najlepiej robić zmoczonymi rękoma, bo masa jest lepiąca.
Komentarze