Gotowane udka w sosie własnym

4.45 (187 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne kawałki mięsa z kurczaka w własnym sosie smakują idealnie z pajdą chleba. Rozpływające się w ustach mięso i słodkie warzywa - obiad rewelacyjny!

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
    Przyprawa do kurczaka
    Sól
    Pieprz
    Suszona natka pietruszki
    1 cebula
    1 marchewka
    1 korzeń pietruszki
    2 szklanki wody
    Mąka pszenna do obtoczenia
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.45 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gotowane udka w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka delikatnie nacieramy przyprawą do kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną natką pietruszki. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Przekładamy do garnka. Na patelnię po smażeniu mięsa wkładamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, oraz plasterki marchewki i pietruszki. Całość przesmażamy kilka minut. Warzywa podlewamy wodą, zagotowujemy. Przelewamy je do mięsa. Całość dusimy na wolnym ogniu około 50 minut. Co jakiś czas mieszamy, ponieważ mięso może przywierać do dna. Gdy zabrakłoby wody lub wyparowałaby podlewamy nową. Na końcu doprawiamy sos solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.38 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pulpety w sosie własnym

To może cię zainteresować