Gotowana golonka

4.5 (186 ocen)

Golonka gotowana z warzywami korzeniowymi i przyprawami to klasyka polskiej kuchni. Jest mięciutka i delikatna. Z powstałego z gotowania wywaru można z łatwością przygotować krupnik.

Składniki:

  • 4 duże golonki
    2-3 marchwie
    2 korzenie pietruszki
    ½ dużego selera
    por
    cebula
    ziele angielskie
    liść laurowy
    pieprz czarny ziarnisty
    sól
    gałązka lubczyku
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Gotowana golonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki opalami z pozostałości sierści i dokładnie myjemy. Umieszczamy w dużym garnku. Marchew, pietruszkę i seler myjemy i obieramy. Cebule obieramy z łusek i nacinamy w gwiazdkę. Por myjemy i kroimy na pół. Warzywa umieszczamy w garnku z golonkami i dodajemy solidna porcje przypraw :liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól i gałązkę lubczyku. Zalewamy woda tak aby przykryła mięso i warzywa. Gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez przynajmniej 2,5-3h aż mięso będzie łatwo odchodzić od kości.
    Serwujemy z ziemniakami i zasmażaną kiszona kapustą.

    Uwaga: Z powstałego wywaru możemy przygotować krupnik. Wystarczy dodać około szklanki kaszy jaglanej lub gryczanej (w zależności ile zostało wywaru) i ugotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować