Golonka gotowana z warzywami korzeniowymi i przyprawami to klasyka polskiej kuchni. Jest mięciutka i delikatna. Z powstałego z gotowania wywaru można z łatwością przygotować krupnik.
Składniki:
4 duże golonki
2-3 marchwie
2 korzenie pietruszki
½ dużego selera
por
cebula
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz czarny ziarnisty
sól
gałązka lubczyku
Gotowana golonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonki opalami z pozostałości sierści i dokładnie myjemy. Umieszczamy w dużym garnku. Marchew, pietruszkę i seler myjemy i obieramy. Cebule obieramy z łusek i nacinamy w gwiazdkę. Por myjemy i kroimy na pół. Warzywa umieszczamy w garnku z golonkami i dodajemy solidna porcje przypraw :liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól i gałązkę lubczyku. Zalewamy woda tak aby przykryła mięso i warzywa. Gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez przynajmniej 2,5-3h aż mięso będzie łatwo odchodzić od kości.
Serwujemy z ziemniakami i zasmażaną kiszona kapustą.
Uwaga: Z powstałego wywaru możemy przygotować krupnik. Wystarczy dodać około szklanki kaszy jaglanej lub gryczanej (w zależności ile zostało wywaru) i ugotować.
Komentarze