To prosta metoda na smaczną golonkę, która jest miękka i delikatna w smaku.
3 godz.
Dla 4 osób
Składniki:
2 golonki (w sumie około 1,3 kg;może być jedna duża)
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
2-3 ząbki czosnku
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1 łyżka majeranku
około 1,5 łyżki soli (lub według gustu)
Golonka gotowana z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte golonki należy zalać wodą i zagotować.
Następnie wodę z "szumem/pianą" zlać, nalać świeżej oraz dodać wszystkie przyprawy.
Całość gotować na niewielkim ogniu przez 1 godzinę.
Po tym czasie dołożyć obrane, pokrojone na dowolne kawałki warzywa.
(Cebulę można pokroić w piórka, a marchewkę z pietruszką przeciąć na pół.)
Golonkę z warzywami gotować przez kolejne 1,5-2 godziny - do miękkości.
Komentarze