Golonka gotowana

4.5 (142 ocen)

  • 3 godz.

Moj maz jest milosnikiem golonek .Przyzadzam mu golonki na rozne sposoby ,ale raz na jakis czas musi byc golonka gotowana:)

  • 3 godz.

Składniki:

  • *golonka wieprzowa
    * 2-3 marchewki
    *1/4 selera
    *kilka galazek selera naciowego
    *cebula
    *2-3 zabki czosnku
    *pieprz w ziarenkach,ziele angielskie,kolendra ,jalowiec,sol,majeranek,listek lauro
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Golonka gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonke opalamy z ewentualnych wloskow.Dokladnie myjemy.
  • 2. Wkladamy do garnka i zalewamy woda tak aby byla zakryta. Gotujemy i szumujemy.Dodajemy wszystkie przyprawy oprocz soli i majeranku. Gotujemy poltorej godzinny.
  • 3. Nastepnie dodajemy oczyszczone warzywa ,pokrojone na kawalki.Gotujemy pod przykryciem do momentu ,az mieso bedzie miekkie.Okolo 20 minut przed koncem doprawiamy sola i pieprzem mielonym ,oraz majerankiem.
  • 4. Golonke podajemy z ulubionymi dodatkami .U nnas najczesciej z frytkami ,musztarda i chrzanem.

Porady

Mozemy wykorzystac powstaly wywar .Nalezy ugotowane ziemniak potluc i podawac zalane wywarem .Powstaje z tego taka specyficzna zupka ,za ktora np. moj maz przepada ,choc ja juz nie koniecznie. Wywar mozna rowniez zamrozic w pojemnikach i wykorzystywac do przyzadzania sosow.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki Mięso Musztarda Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować