Golonka mini pieczona

0 (0 ocen)

  • 50 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Golonka warta grzechu. Przepis M.Kuronia.

  • 50 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 małe golonki wieprzowe

    1 marchewka

    1 korzeń pietruszki

    główka czosnku

    1 cebula

    4 liście laurowe

    4 ziarna ziela angielskiego

    8 goździków

    20 ziaren pieprzu czarnego

    6 łyżeczek soli

    Marynata :

    4 łyżki musztardy chrzanowej

    1 łyżka miodu

    5 łyżek wywaru z gotowania golonki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Golonka mini pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Golonka mini pieczona 1. Przygotowałem solankę do marynowania mięsa. Do dużego naczynia wlałem około 1,5 l zimnej wody. Dodałem obraną, pokrojoną w plastry marchew, pietruszkę, cebulę oraz główkę czosnku przekrojoną na pół. Następnie przyprawy i zioła: liście laurowe, ziele angielskie, goździki, ziarna czarnego pieprzu oraz 4 łyżki soli. Całość wymieszałem do rozpuszczenia się soli. Golonki zanurzyłem w marynacie. Naczynie za foliowałem i odstawiłem na 48 godzi do lodówki.
    Po 48 godzinach mięso wyjąłem z marynaty. Przełożyłem do garnka, zalałem świeżą wodą, dodałem taki sam zestaw świeżych warzyw, ziół i przypraw jak do marynaty oraz pozostałe 2 łyżeczki soli. Gotowałem na małym ogniu 120 minut.
    Po ugotowaniu golonki przełożyłem do naczynia żaroodpornego. Wymieszałem składniki bejcy, posmarowałem nią golonki. Zapiekałem 150min. w temperaturze 160 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować