Golonka indycza wędzona

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Jeśli znudziła się wam golonka z indyka pieczona lub gotowana, dziś zapraszam na golonkę wędzoną.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 duża golonka indycza ok.700 g
    sól peklująca - płaska łyżeczka- 2 g - 3 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Golonka Przekąski

Golonka indycza wędzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • golonka w przekroju 1. Na dwa dni przed planowanym wędzeniem golonkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Następnie dokładnie natrzeć solą.
    Kości nie trybować.
    Schować do lodówki.
  • 2. W dniu wędzenia wyjąć z lodówki, nadziać na haczyk i powiesić, tak aby mięso mogło obeschnąć.
  • 3. W lekko nagrzanej wędzarni zawiesić mięso.
    Mocniej rozgrzać wędzarnię, żeby wierzch mięsa lekko się ściął.
    Trwa to ok. pół godziny.
    Następnie zmniejszyć temperaturę i wędzić ok. 4 - 5 godzin.
  • 4. Uwędzone mięso odwiesić w chłodne, przewiewne miejsce miejsce na haczyku.
    Jeśli jest dobrze uwędzona można ją przechowywać do dwóch tygodni bez lodówki.
  • 5. Jeśli nie lubicie smaku podobnego do polędwicy łososiowej, takie golonki można spokojnie ugotować z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego w lekko osolonej wodzie do miękkości.

Porady

Najlepszy smak i kolor uzyskamy wędząc drewnem olchowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki Indyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować