Golonka indycza wędzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dwa dni przed planowanym wędzeniem golonkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Następnie dokładnie natrzeć solą.
Kości nie trybować.
Schować do lodówki.
2.W dniu wędzenia wyjąć z lodówki, nadziać na haczyk i powiesić, tak aby mięso mogło obeschnąć.
3.W lekko nagrzanej wędzarni zawiesić mięso.
Mocniej rozgrzać wędzarnię, żeby wierzch mięsa lekko się ściął.
Trwa to ok. pół godziny.
Następnie zmniejszyć temperaturę i wędzić ok. 4 - 5 godzin.
4.Uwędzone mięso odwiesić w chłodne, przewiewne miejsce miejsce na haczyku.
Jeśli jest dobrze uwędzona można ją przechowywać do dwóch tygodni bez lodówki.
5.Jeśli nie lubicie smaku podobnego do polędwicy łososiowej, takie golonki można spokojnie ugotować z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Porady
Najlepszy smak i kolor uzyskamy wędząc drewnem olchowym.
Komentarze