Gołąbki zawijane w liście czosnku niedźwiedziego

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wiosna w pełni! Drzewa niecierpliwie wypuszczają pierwsze liście. Kwitną wonne konwalie, nieśmiałe fiołki i barwne zawilce. Wokół nas całe bogactwo natury, które z powodzeniem możemy wykorzystać w kuchni. Mniszek lekarski, młode pokrzywy czy delikatny i aromatyczny czosnek niedźwiedzi, który od wczesnego marca gości w naszej kuchni. Jest łagodny i słodkawy w smaku, pasuje do wielu potraw, a przy tym zdumiewa swoimi leczniczymi właściwościami. W odróżnieniu od tradycyjnego czosnku ma znacznie delikatniejszą woń i nie zostawia w ustach tak mocnego posmaku. Jeśli lubicie odkrywać nowe smaki i chcielibyście przygotować coś naprawdę wyjątkowego - polecam tradycyjne gołąbki w nowej odsłonie, zawinięte w delikatne i aromatyczne liście czosnku niedźwiedziego. Dodatkiem do tych małych, zgrabnych gołąbków jest pomidorowy sos, który świetnie łączy się z lekką i świeżą nutą czosnku niedźwiedziego.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Gołąbki

    350 g mięsa wieprzowego mielonego
    30 g liści czosnku niedźwiedziego
    50 g ryżu basmati
    1 łyżeczka czubricy czerwonej
    1 jajko
    pieprz czarny
    sól

    Sos pomidorowy

    350 ml passaty pomidorowej
    150 ml wody
    1 mała cebula
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    2 łyżki oleju rzepakowego
    ½ łyżeczki cukru
    ½ łyżeczki papryki ostrej
    pieprz czarny
    sól

    Dodatkowo

    40 g liści czosnku niedźwiedziego *
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki zawijane w liście czosnku niedźwiedziego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gołąbki

    Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Do mięsa mielonego dodajemy ryż, jajko, posiekane liście czosnku niedźwiedziego i wszystkie przyprawy. Mięso dokładnie wyrabiamy i formujemy niewielkie kotleciki, wielkości pulpetów i lekko spłaszczamy formując niewielki prostokąt. Każdą porcję mięsa owijamy w liście czosnku niedźwiedziego. Forma zawijania jest dowolna. Nie jest to łatwe, najlepiej obrać swoją metodę zawijania. Gołąbki przewiązujemy nicią kuchenną, co zapobiegnie rozwijaniu się podczas gotowania.
  • 2. Sos

    Cebulę obieramy i drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę. Podsmażamy na średnim ogniu, aż cebulka lekko się zeszkli. Dodajemy passatę, koncentrat, wodę i wszystkie przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy gaz i przekładamy gołąbki do sosu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez kolejne 15 minut. W połowie tego czasu gołąbki przekręcamy na drugą stronę. Ugotowane gołąbki ostrożnie wyjmujemy na talerz. Sos gotujemy nadal przez około 20 - 30 minut, aż wyraźnie zgęstnieje.
    Ten sposób gotowania zapewni, że liście czosnku niedźwiedziego oddadzą wspaniały aromat do sosu, jednocześnie nadal pozostaną w ładnym, zielonym kolorze.
    Gotowe danie podajemy ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Świetnie sprawdzi się tu ryż lub ziemniaki.
    * ilość liści zależy od ich wielkości. Ja użyłam większych liści. Jednego gołąbka zawinęłam w 3 liście.

Porady

- czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki są delikatne i aromatyczne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się twarde i łykowate

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować