Pesto z czosnku niedźwiedziego

  • wyświetlono: 115 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pesto z bazylii chyba wszystkim jest dobrze znane. Jednak pesto można przygotować w zasadzie z każdej zielonej rośliny - natki pietruszki, rukoli, a nawet liści rzodkiewki. Dziś w roli głównej - czosnek niedźwiedzi! Wspaniały, wiosenny cud natury. Czosnek niedźwiedzi doskonale sprawdza się w kuchni. Co ważne, lepiej się trawi niż klasyczny czosnek, a po zjedzeniu nie mamy problemu z nieprzyjemnym zapachem z ust. Ma wspaniały, ostry smak oraz niezwykłe właściwości lecznicze. Przechowywanie tej rośliny nie należy do najłatwiejszych, a zachowanie substancji odżywczych na przestrzeni czasu jest jeszcze trudniejszym zadaniem. Poza zamrożeniem świeżych liści najlepszym sposobem jest chyba przygotowanie pesto. Przygotowuje się go banalnie prosto i szybko, zachowując wszystkie właściwości tych niezwykłych liści. Jest bardzo smaczne, aromatyczne i oryginalne w smaku. Przez długi czas, można się cieszyć tym wspaniałym smakiem, dodając go do różnych potraw.

49948241_2373920169345240_4931642459001192448_n
  • 10 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

świeże liście czosnku niedźwiedziego
oliwa z oliwek extra vergine
sól

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pesto z czosnku niedźwiedziego

  • 1. Umyte i osuszone liście czosnku niedźwiedziego dokładnie blendujemy z odrobiną soli i oliwy. Gotowe pesto przekładamy do czystych i wyparzonych słoiczków. Na wierzch każdego słoika wlewamy oliwę tak, aby przykryła całą powierzchnię. W ten sposób odcinamy dostęp powietrza. Pesto będzie naturalnie zakonserwowane i dłużej zachowa świeżość. Słoiki szczelnie zamykamy. Tak przygotowane pesto przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.
  • 2. Zastosowanie

    Pesto z czosnku niedźwiedziego ma bardzo szerokie zastosowanie. Podobnie jak tradycyjna wersja z bazylii, pesto z czosnku niedźwiedziego można użyć do sałatek oraz oryginalnej wersji bruschetty. Można przygotować z nim makaron, twarożek, czy zupę. Świetnie sprawdzi się w daniach mięsnych oraz jako dodatek do warzyw czy ryb. Wszystko zależy od Waszej kreatywności w kuchni!

Porady

- do klasycznego pesto używa się orzechów. Ja jednak je pominęłam, gdyż pesto wtedy może pełnić rolę w wielu potrawach
- pesto nie pasteryzujemy, bowiem wtedy już nie jest to pesto
- warto użyć oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia dobrej jakości. Nie utleniona oliwa sprawi, że pesto zakonserwujemy na dłużej
- pesto warto trzymać w lodówce lub zacienionym chłodnym miejscu
- pesto można również zamrozić

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wiosnapestoczosnek niedźwiedzi
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0j8lbq9

Dodane przez: Magster

MIKSTURA Z ŻURAWINY CZOSNKU I MIODU NA WZMOCNIENIE...

Zanim dopadnie nas przeziębienie...

Cytrynowe pesto z listkami kolendry

Dodane przez: Futka

Cytrynowe pesto z listkami kolendry

Propozycja na wyraziste, orientalne...

Pesto z orzeszkami sojowymi

Dodane przez: Futka

Pesto z prażonymi orzeszkami sojowymi

Propozycja na zdrowe, pyszne i...

Domowe pesto z bazylii

Dodane przez: MagdalenaS

Domowe pesto z bazylii

Pyszne, pełne aromatu świeżych...

Pesto bazyliowe z orzechami włoskimi

Dodane przez: Ania_L

Pesto bazyliowe z orzechami włoskimi

Pesto jest idealnym dodatkiem do...

Pesto z rzeżuchy

Dodane przez: luna19

Pesto z rzeżuchy

proste i szybkie pesto i wspaniałym...