Gołąbki gotowane na parze z sosem pieczarkowym

  • wyświetlono: 1954 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Aromatyczne gołąbki z duża ilością suszonych ziół , delikatniejsze dzięki gotowaniu na parze.Podane z sosem pieczarkowym na bazie jogurtu naturalnego smakują wybornie.

martyna

Składniki

1 średniej wielości główka białej kapusty
0,5 kg. mielonej łopatki wieprzowej
200 g. białego ryżu
2 cebule
1 jajko
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
Sos pieczarkowy:
0,5 kg pieczarek
2 cebule
250 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka mąki pszennej
sól , pieprz
2 łyżki masła

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki gotowane na parze z sosem pieczarkowym

  • 
Gołąbki gotowane na parze z sosem pieczarkowym1. Gołąbki:Główkę kapusty zalewamy woda , doprowadzamy do wrzenia , obgotowujemy , odcedzamy.
  • 
Gołąbki gotowane na parze z sosem pieczarkowym2. Cebulę obieramy kroimy w kostkę.
    Mieszamy z mięsem mielonym , ryżem ,jajkiem , ziołami oraz solą i pieprzem
  • 
Gołąbki gotowane na parze z sosem pieczarkowym3. Z kapusty odcinamy liście kawałek nag twardą łodygą.
    Na każdy liść kładziemy owalny kotlet z mięsa.
    Zwijamy gołąbka : najpierw boki nakładamy na mięso a następnie w rulon.
  • 
Gołąbki gotowane na parze z sosem pieczarkowym4. Układamy ścisło gołąbki w naczyniu do gotowania na parze.
    Gotujemy 45 min.
  • 
Gołąbki gotowane na parze z sosem pieczarkowym5. Sos pieczarkowy:Pieczarki obieramy , myjemy , roimy w plasterki.
    Cebulę obieramy , kroimy w piórka.
    W garnku rozgrzewamy masło , przesmażamy cebulę.
  • 
Gołąbki gotowane na parze z sosem pieczarkowym6. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki
    Dusimy do odparowania płynów.
  • 
Gołąbki gotowane na parze z sosem pieczarkowym7. Warzywa zalewamy wodą do ich poziomu , doprowadzamy do wrzenia.
    Jogurt , mieszamy z mąką oraz paroma łyżkami wody z sosu.
    Przelewamy z powrotem do garnka , pozostawiamy sos na małym gazie do zgęstnięcia.
    Doprawiamy wg. smaku solą i pieprzem.
    Ugotowane gołąbki podajemy polane sosem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyszkola_babcimama_mnie_nauczylaGotowanie na parzedietazdrowiewitaminyurodasmaczna dietaprzepisy_fitGołąbki gotowane na parze z sosem pieczarkowymgołąbki w sosie pieczarkowymgołąbki z parowaragołąbki z suszonymi ziołami gotowane na parzesos pieczarkowy na jogurcie naturalnymodchudzone gołąbkiodchudzone gołabki w sosie pieczarkowym gotowane na parze

Komentarze

Podobne przepisy

Pierś z kurczaka gotowana na parze z kaszą gryczaną i sosem koperkowym

Dodane przez: Beata07

Pierś z kurczaka gotowana na parze z kaszą...

Nie tylko dla tych, co na diecie...

kurczak gotowany na parze z sosem brzoskwiniowo musztardowym

Dodane przez: EmiliaJozwiak

kurczak gotowany na parze z sosem brzoskwiniowo...

To doskonałe danie dla osób lubiących...

klopsiki rybne

Dodane przez: Kuchnia Koloru Blond

Klopsiki rybne gotowane na parze z sosem...

Dzięki gotowaniu na parze ryba...

Bułeczki gotowane na parze z wieprzowiną

Dodane przez: igraszki losu

Bułeczki gotowane na parze z wieprzowiną

Fajna propozycja na spotkania karnawałowe....

Roladki z zielonym farszem gotowane na parze

Dodane przez: Iwona75

Roladki z zielonym farszem gotowane na parze

Soczyste, mięciutkie, pachnące...

gołąbki

Dodane przez: Kasja1986

Gołąbki z farszem drobiowym z boczniakami...

Gołąbki z młodej włoskiej kapusty...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE