Gołąbki gotowane na parze z sosem pieczarkowym

4.5 (178 ocen)

Aromatyczne gołąbki z duża ilością suszonych ziół , delikatniejsze dzięki gotowaniu na parze.Podane z sosem pieczarkowym na bazie jogurtu naturalnego smakują wybornie.

Składniki:

  • 1 średniej wielości główka białej kapusty
    0,5 kg. mielonej łopatki wieprzowej
    200 g. białego ryżu
    2 cebule
    1 jajko
    1 łyżka suszonej bazylii
    1 łyżka suszonego oregano
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    Sos pieczarkowy:
    0,5 kg pieczarek
    2 cebule
    250 ml jogurtu naturalnego
    1 łyżka mąki pszennej
    sól , pieprz
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Gołąbki gotowane na parze z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Gołąbki gotowane na parze z sosem pieczarkowym 1. Gołąbki:Główkę kapusty zalewamy woda , doprowadzamy do wrzenia , obgotowujemy , odcedzamy.
  • 
Gołąbki gotowane na parze z sosem pieczarkowym 2. Cebulę obieramy kroimy w kostkę.
    Mieszamy z mięsem mielonym , ryżem ,jajkiem , ziołami oraz solą i pieprzem
  • 
Gołąbki gotowane na parze z sosem pieczarkowym 3. Z kapusty odcinamy liście kawałek nag twardą łodygą.
    Na każdy liść kładziemy owalny kotlet z mięsa.
    Zwijamy gołąbka : najpierw boki nakładamy na mięso a następnie w rulon.
  • 
Gołąbki gotowane na parze z sosem pieczarkowym 4. Układamy ścisło gołąbki w naczyniu do gotowania na parze.
    Gotujemy 45 min.
  • 
Gołąbki gotowane na parze z sosem pieczarkowym 5. Sos pieczarkowy:Pieczarki obieramy , myjemy , roimy w plasterki.
    Cebulę obieramy , kroimy w piórka.
    W garnku rozgrzewamy masło , przesmażamy cebulę.
  • 
Gołąbki gotowane na parze z sosem pieczarkowym 6. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki
    Dusimy do odparowania płynów.
  • 
Gołąbki gotowane na parze z sosem pieczarkowym 7. Warzywa zalewamy wodą do ich poziomu , doprowadzamy do wrzenia.
    Jogurt , mieszamy z mąką oraz paroma łyżkami wody z sosu.
    Przelewamy z powrotem do garnka , pozostawiamy sos na małym gazie do zgęstnięcia.
    Doprawiamy wg. smaku solą i pieprzem.
    Ugotowane gołąbki podajemy polane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować