Aromatyczne gołąbki z duża ilością suszonych ziół , delikatniejsze dzięki gotowaniu na parze.Podane z sosem pieczarkowym na bazie jogurtu naturalnego smakują wybornie.
Składniki:
1 średniej wielości główka białej kapusty
0,5 kg. mielonej łopatki wieprzowej
200 g. białego ryżu
2 cebule
1 jajko
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
Sos pieczarkowy:
0,5 kg pieczarek
2 cebule
250 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka mąki pszennej
sól , pieprz
2 łyżki masła
2.Cebulę obieramy kroimy w kostkę.
Mieszamy z mięsem mielonym , ryżem ,jajkiem , ziołami oraz solą i pieprzem
3.Z kapusty odcinamy liście kawałek nag twardą łodygą.
Na każdy liść kładziemy owalny kotlet z mięsa.
Zwijamy gołąbka : najpierw boki nakładamy na mięso a następnie w rulon.
4.Układamy ścisło gołąbki w naczyniu do gotowania na parze.
Gotujemy 45 min.
5.Sos pieczarkowy:Pieczarki obieramy , myjemy , roimy w plasterki.
Cebulę obieramy , kroimy w piórka.
W garnku rozgrzewamy masło , przesmażamy cebulę.
6.Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki
Dusimy do odparowania płynów.
7.Warzywa zalewamy wodą do ich poziomu , doprowadzamy do wrzenia.
Jogurt , mieszamy z mąką oraz paroma łyżkami wody z sosu.
Przelewamy z powrotem do garnka , pozostawiamy sos na małym gazie do zgęstnięcia.
Doprawiamy wg. smaku solą i pieprzem.
Ugotowane gołąbki podajemy polane sosem.
Komentarze