Gołąbki z młodej kapusty z kalafiorem

4 (2 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Szukasz nowych inspiracji na danie obiadowe, mam coś dla Ciebie. Gołąbki z kalafiorem, wystarczy zamiast ryżu dodać kalafior surowy, a zaskoczysz rodzinę tym niesamowitym daniem.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • • 1kg mięsa mielonego wieprzowego
    • 1 główka kapusty młodej
    • ½ główki kalafiora
    • 1 całe jajko
    • 1 marchew
    • 1 cebula
    • 1 łyżka majeranku
    • Sól
    • ½ łyżeczki papryki ostrej
    • 1 łyżka Vegety
    • 200 g przecieru pomidorowego
    • 3 łyżki ketchupu
    • 1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Gołąbki z młodej kapusty z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. 1. Kapustę parzę, dzielę na liście.
    2. Kalafior, obraną marchew ścieram na tarce o dużych oczkach, Cebulę obieram drobno kroję. Warzywa dodaję do mięsa, wbijam jajka, wsypuję paprykę ostrą, sól, majeranek i wyrabiam masę mięsną.
  • mięso 2. 3. Na każdy liść kapusty nakładam mięso i zwijam w roladki.
  • gołąbki 3. 4. Następnie gołąbki układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam dwiema szklankami wody, posypuję Vegetą i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
    5. Po upieczeniu gołąbki przekładam do innego naczynia, bez sosu od pieczenia.
    6. W rondelku gotuję jedną szk. wody, wlewam przecier oraz ketchup, sos zagęszczam mąką.
    7. Sosem polewam gołąbki.
  • gołąbki 4. 8. Gotowe.
    9. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować