Szukasz nowych inspiracji na danie obiadowe, mam coś dla Ciebie. Gołąbki z kalafiorem, wystarczy zamiast ryżu dodać kalafior surowy, a zaskoczysz rodzinę tym niesamowitym daniem.
Gołąbki z młodej kapusty z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kapustę parzę, dzielę na liście.
2. Kalafior, obraną marchew ścieram na tarce o dużych oczkach, Cebulę obieram drobno kroję. Warzywa dodaję do mięsa, wbijam jajka, wsypuję paprykę ostrą, sól, majeranek i wyrabiam masę mięsną.
2.3. Na każdy liść kapusty nakładam mięso i zwijam w roladki.
3.4. Następnie gołąbki układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam dwiema szklankami wody, posypuję Vegetą i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
5. Po upieczeniu gołąbki przekładam do innego naczynia, bez sosu od pieczenia.
6. W rondelku gotuję jedną szk. wody, wlewam przecier oraz ketchup, sos zagęszczam mąką.
7. Sosem polewam gołąbki.
Komentarze