Gołąbki z kapusty młodej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Kapustę obieramy z wierzchnich liści,gotujemy w osolonej wodzie ok.20 minut.
2.Kaszę i ryż gotujemy wg.przepisu na opakowaniu.Ugotowane przelewamy zimną wodą.
3.Cebulę kroimy w kosteczkę,smażymy na margarynie na lekko brązowy kolor.
4.Grzyby płuczemy,zalewamy czystą wodą i gotujemy 40 minut,odsączamy,kroimy ma małe kawałki.
5.Do mięsa mielonego,wbijamy jajko,wsypujemy kaszę i ryż,usmażoną cebulkę,dodajemy dwie łyżki koncentratu,oraz bułkę tartą,wpypujemy fix,przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.Mieszamy.
6.Ugotowaną kapustę obieramy z liści uważając aby jej nie porozrywać,na każdy liść nakładamy kopiastą łyżkę farszu,zawijamy boki,formujemy koperty.Powinno wyjść około 20 gołąbków.W garnku rozgrzewamy oliwę,dodajemy resztę koncentratu,na dno układamy kilka liści kapusty,które zostały ze środka,główki ,warstwami układamy gołąbki,przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 40 minut.Podajemy z ziemniakami i sosem pomidorowym.
Porady
Liście ułożone na spodzie garnka,zapobiegają ewentualnemu przywieraniu.
Komentarze