Gołąbki z kapusty młodej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Przepis na gołąbki jest mojej mamy,ja robię je tylko w tej wersji.Są przepyszne.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
    100 g ryżu naturalnego
    100 g kaszy gryczanej
    jajko
    1 cebula
    2 łyżki margaryny
    słoiczek koncentratu
    4 łyżki bułki tartej
    200 g grzybów suszonych
    przyprawy:
    fix do gołąbków
    sól
    pieprz
    2 głowki kapusty młodej
    pół szkl oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z kapusty młodej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Kapustę obieramy z wierzchnich liści,gotujemy w osolonej wodzie ok.20 minut.
    2.Kaszę i ryż gotujemy wg.przepisu na opakowaniu.Ugotowane przelewamy zimną wodą.
    3.Cebulę kroimy w kosteczkę,smażymy na margarynie na lekko brązowy kolor.
    4.Grzyby płuczemy,zalewamy czystą wodą i gotujemy 40 minut,odsączamy,kroimy ma małe kawałki.
    5.Do mięsa mielonego,wbijamy jajko,wsypujemy kaszę i ryż,usmażoną cebulkę,dodajemy dwie łyżki koncentratu,oraz bułkę tartą,wpypujemy fix,przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.Mieszamy.
    6.Ugotowaną kapustę obieramy z liści uważając aby jej nie porozrywać,na każdy liść nakładamy kopiastą łyżkę farszu,zawijamy boki,formujemy koperty.Powinno wyjść około 20 gołąbków.W garnku rozgrzewamy oliwę,dodajemy resztę koncentratu,na dno układamy kilka liści kapusty,które zostały ze środka,główki ,warstwami układamy gołąbki,przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 40 minut.Podajemy z ziemniakami i sosem pomidorowym.

Porady

Liście ułożone na spodzie garnka,zapobiegają ewentualnemu przywieraniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kasza Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować