Gołąbki z dorsza w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jęczmienną ugotować.
Filety z dorsza oczyścić z ości, umyć, dokładnie odcisnąć z wody. Zmielić z cebulą maszynką do mielenia mięsa z drobnym sitkiem.
Kapustę sparzyć w osolonej wodzie z dodatkiem oleju i oddzielić liście. Nie wylewać wody.
Farsz rybny: zmieloną rybę wymieszać z kaszą, doprawić solą i pieprzem.
Nadziewać liście kapusty farszem, zawijać gołąbki.
Gołąbki ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać wodą ze sparzania kapusty (można zalać wodą z rozpuszczoną kostką rosołową). Przykryć.
Piec w temp 180 stopni przez ok 45 min do godziny.
2.Sos:
odlać wodę z pieczenia gołąbków, zagotować, rozrobić z koncentratem pomidorowym, zagęścić mąką, doprawić.
Komentarze