Gołąbki z dorsza w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 50 min
  • Dla 10 osób

Uwielbiane przez Polaków gołąbki w wersji rybnej

  • 3 godz. 50 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • na gołąbki:
    - 1 główka białej kapusty
    - ok 800g filetów z dorsza
    - ok 150g kaszy jęczmiennej
    - 1 cebula
    - pieprz, sól

    na sos:
    - woda z gołąbków
    - koncentrat pomidorowy
    - trochę mąki
    - sól, pieprz, bazylia,majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z dorsza w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gołąbki 1. Kaszę jęczmienną ugotować.
    Filety z dorsza oczyścić z ości, umyć, dokładnie odcisnąć z wody. Zmielić z cebulą maszynką do mielenia mięsa z drobnym sitkiem.
    Kapustę sparzyć w osolonej wodzie z dodatkiem oleju i oddzielić liście. Nie wylewać wody.
    Farsz rybny: zmieloną rybę wymieszać z kaszą, doprawić solą i pieprzem.
    Nadziewać liście kapusty farszem, zawijać gołąbki.
    Gołąbki ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać wodą ze sparzania kapusty (można zalać wodą z rozpuszczoną kostką rosołową). Przykryć.
    Piec w temp 180 stopni przez ok 45 min do godziny.
  • 2. Sos:
    odlać wodę z pieczenia gołąbków, zagotować, rozrobić z koncentratem pomidorowym, zagęścić mąką, doprawić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować