Gołąbki wegetariańskie z papryką

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Gołąbki w moim regionie wykonuje się najczęściej z mięsem mielonym i cebulą. Tradycyjne gołąbki uwielbiam, zwłaszcza, kiedy ich wnętrze jest kleiste, a nie suche. Żeby tak było najlepszym sposobem jest dodanie tłustego mięsa. Nie jest to może zbytnio danie fit, ale warto, bo smakują wtedy rewelacyjnie. Można do nich wykorzystać również tłuszczyk, który składuje się w zamrażarce, kiedy wyszedł Wam zbyt tłusty rosół, albo sos. Generalnie gołąbki to takie danie, do którego możecie dodać naprawdę to co macie w zanadrzu.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 cebule
    2 czerwone papryki
    1 ząbek czosnku
    3 łyżki masła
    3 łyżki oleju
    1 szklanka białego ryżu
    2 szklanki bulionu
    sól, pieprz
    1/2 łyżeczki curry
    sparzone liście kapusty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki wegetariańskie z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozpuszczamy masło z olejem, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posypujemy solą i podsmażamy. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość dusimy, aż papryka zacznie mięknąć. Do cebuli i papryki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz curry. Wszystko jeszcze dusimy 5 minut, po czym zdejmujemy ze źródła ciepła.
  • 2. Ryż gotujemy w proporcji 1 część ryżu do 2 części płynu, czyli do garnka wsypujemy szklankę ryżu i zalewamy go dwiema szklankami bulionu. Ryż gotujemy do momentu aż wchłonie cały płyn.

    Ugotowany ryż mieszamy z warzywami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Jak wygląda parzenie kapusty na gołąbki?

    Z główki kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku (takim, żeby mieściła się nasza główka kapusty) zagotowujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy całą naszą główkę kapusty i po chwili, kiedy liście zaczynają lekko odchodzić, zdejmujemy je dużym widelcem, pamiętając żeby ich nie uszkodzić, bo posłużą nam do gołąbków. Z liści odcinamy nerw, który jest twardy, ja robię to nożykiem, ścinając "górkę" nerwu, nie wycinam go całkowicie.
  • 4. Liście mogą być różnej wielkości, dlatego ilość farszu należy dostosować do wielkości liścia :) farsz zlepiamy w kulkę i kładziemy na środku, następnie zakładamy na farsz część z nerwem, teraz boki liścia i do końca zwijamy tworząc zgrabny gołąbek. Coś na wzór krokietów.
  • 5. Garnek do gotowania gołąbków wykładamy liśćmi (dno i boki), na liściach układamy gołąbki jeden obok drugiego, ściśle. Tak przygotowany garnek z gołąbkami zalewamy osoloną wodą. Gołąbki gotujemy do momentu, aż kapusta stanie się mięciutka. Ugotowane gołąbki wyjmujemy, a z powstałego wywaru robimy sos. Ja swoje gołąbki gotuję w szybkowarze, są gotowe w mig.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować