Zupa kremowa z kurczakiem i tortellini

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pamiętam jak kiedyś mama gotowała zupy na kościach wieprzowych, ja tego nie praktykuję, wolę zupy na kurczaku. Zupa z kurczakiem jest o wiele mniej tłusta, a już w szczególności jeśli dodamy samą pierś z kurczaka. Taka pierś z kurczaka to doskonałe źródło białka, a dzięki niemu taka zupa pełna warzyw i mięsa syci lepiej niż niejedno drugie danie - to wspaniały pomysł na obiad.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 pora
    1/4 selera
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    podwójna pierś z kurczaka
    2 liście laurowe
    2 kulki ziela angielskiego
    6 szklanek bulionu
    1 i 1/2 szklanki surowego tortellini
    1/2 szklanki groszku, może być groszek mrożony albo odsączony groszek z puszki
    1/2 szklanki śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Torty

Zupa kremowa z kurczakiem i tortellini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka zalej litrem bulionu i gotuj około 10-15 minut. Mięso wyjmij, a do wywaru dodaj pokrojoną w talarki marchewkę, pietruszkę oraz por, pokrojony w kostkę seler, rozgnieciony czosnek i cebulę posiekaną w drobną kosteczkę. Dodaj również liście laurowe i ziele angielskie.
  • 2. Mięso posiekaj, dodaj do gotujących się warzyw i dolej pozostałe dwie szklanki bulionu. Doprowadź do wrzenia.
  • 3. Do wrzącej zupy dodaj sól i pieprz, dorzuć tortellini i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut.
  • 4. Sprawdź czy makaron się ugotował. Jeżeli tak, dodaj odsączony z zalewy zielony groszek oraz słodką śmietankę. Zagotuj i wyłącz źródło ciepła.
  • 5. Podawaj ze świeżym szczypiorkiem i natką pietruszki. Pycha!

Porady

Zamiast tortellini możesz użyć innego rodzaju makaronu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować