Gołąbki wegetariańskie

4.51 (148 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Tradycyjna potrawa, bardzo popularna i lubiana w polskich domach. Dla tych lubią gołąbki z grzybami i nadziewane kaszą.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kapusta włoska średniej wielkości: 1 sztuka
    - podrzybki: 1 szklanka
    - kasz jęczmienna: 1 szklanka
    - ryż: 1 szklanka
    - cebula średniej wielkości: 2 sztuki
    - olej: 2 łyżki
    - śmietanka kremowej 30%: 2 łyżki
    - puszka pomidorów krojonych w zalewie: 1 sztuka
    - koperek, pietruszka: 1 pęczek
    - zioła prowansalskie - torebka: 0.5 sztuki
    - sól, pieprz świeżo mielony: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki wegetariańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kaszę i ryż gotujemy zgodnie z instrukcją, skracając czas gotowania o 5 minut
  • 2. grzyby gotujemy w szklance wody przez 20 minut
  • 3. kapustę gotujemy do do czasu uzyskania miękkości liści, aby je pojedyńczo zdejmować z główki kapusty, z pojedyńczych liści ścinam nożem grubą część środka liścia
  • 4. 1,5 cebuli kroimy drobno i przesmażamy na rozgrzanej oliwie
  • 5. ugotowane grzyby przecedzamy, grzyby kroimy drobno, a odciek możemy wykorzystać do sosu
  • 6. w jednym naczyniu mieszamy razem: ugotowany ryż i kaszę, pokrojone drobno grzyby, sporo zielonej pietruszki, sól, pieprz, zioła prowansalskie (łyżeczka) - farsz mamy gotowy
  • 7. zawijamy w liście kapusty farsz i układamy do garnka
  • 8. puszkę pomidorów rozcieńczamy szklanką wody (ja nie mieszam dokładnie- lubię w potrawie kawałki pomidorów), dodajemy bazylię i zalewamy gołąbki. Gołąbki należy dusić pod przykryciem ok. 45 minut, powinny być zanurzone w 2/3 ich wysokości w sosie pomidorowym. Można je przełożyć na druga stronę w połowie duszenia.
  • gołąbki 9. Sos grzybowy ( opcjonalnie):
    1/2 cebuli kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy w małym garnuszku na łyżce oliwy lub oleju na złoty kolor
    dolewamy odciek z grzybów ( powinno go być ok. szklanki), dodajemy łyżkę serka almette, posiekany koperek ( ja daję sporo, bo lubię jego smak) , mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Sosem polewamy gołąbki na talerzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować