Gołąbki wszyscy znamy i kochamy je jeść.
Tym razem zrobiłam je trochę inaczej, wyszły super, zachęcam :)
40 min
Dla 6 osób
Składniki:
główka młodej kapusty
1 kg mięsa mielonego z karkówki
2 cebule + 2 ząbki czosnku do mięsa
sól, pieprz świeżo mielony
1 szklanka ryżu + ziarenka smaku do wody
2 pomidory
250 g tartego żółtego sera
bulion do podlania
posiekany koperek na wierzch
Gołąbki rolowane pieczone z pomidorami i serem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę sparzyć i zdjąć liście, z których po przestudzeniu obciąć zgrubiałe włókna.
Ryż ugotować na półtwardo w wodzie z ziarenkami smaku, przestudzić.
Do mielonego mięsa dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek, dodać sól i pieprz świeżo mielony.
Ryż i mięso połączyć ze sobą dobrze wyrabiając.
Liście kapusty rozkładać na desce, nadziewać mięsem i rolować jak naleśniki, wyrównać końcówki aby mniej więcej były jednakowej długości.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, podlać bulionem, przykryć folią aluminiową i piec w gorącym piekarniku 45 minut temp. 180 stopni.
Po tym czasie zdjąć folię, ułożyć plastry posolonych pomidorów i wszystko posypać tartym serem, wstawić z powrotem do pieczenia już w temp 160 stopni do momentu aż wierzch będzie podpieczony, będzie to trwało ok. 15 minut.
Po wyjęciu posypać koperkiem, smacznego :)
Komentarze