Gołąbki rolowane pieczone z pomidorami i serem.

5 (6 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Gołąbki wszyscy znamy i kochamy je jeść.
Tym razem zrobiłam je trochę inaczej, wyszły super, zachęcam :)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • główka młodej kapusty
    1 kg mięsa mielonego z karkówki
    2 cebule + 2 ząbki czosnku do mięsa
    sól, pieprz świeżo mielony
    1 szklanka ryżu + ziarenka smaku do wody
    2 pomidory
    250 g tartego żółtego sera
    bulion do podlania
    posiekany koperek na wierzch
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Gołąbki rolowane pieczone z pomidorami i serem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę sparzyć i zdjąć liście, z których po przestudzeniu obciąć zgrubiałe włókna.
    Ryż ugotować na półtwardo w wodzie z ziarenkami smaku, przestudzić.
    Do mielonego mięsa dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek, dodać sól i pieprz świeżo mielony.
    Ryż i mięso połączyć ze sobą dobrze wyrabiając.
    Liście kapusty rozkładać na desce, nadziewać mięsem i rolować jak naleśniki, wyrównać końcówki aby mniej więcej były jednakowej długości.
    Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, podlać bulionem, przykryć folią aluminiową i piec w gorącym piekarniku 45 minut temp. 180 stopni.
    Po tym czasie zdjąć folię, ułożyć plastry posolonych pomidorów i wszystko posypać tartym serem, wstawić z powrotem do pieczenia już w temp 160 stopni do momentu aż wierzch będzie podpieczony, będzie to trwało ok. 15 minut.
    Po wyjęciu posypać koperkiem, smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować