Gofry ziemniaczane to świetny pomysł na danie główne, po upieczeniu wychodzą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku a w dodatku mało tłuste. Podałam je z mięsem gulaszowym.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg ziemniaków, zważone po obraniu
1 cebula
2 jajka
1/2 szklanki mleka
4-5 łyżek mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz do smaku
olej do smarowania gofrownicy
Gofry ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-Ziemniaki i obraną cebulę, ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Przekładamy do miski. Dodajemy jajka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy i doprawiamy ciasto ziemniaczane do smaku.
-Na rozgrzaną i naoliwioną gofrownicę nakładamy porcje masy ziemniaczanej. Zapiekamy gofry do zrumienienia.
-Gofry podajemy ciepłe polane gulaszem lub posypane parmezanem.Idealnie jako dodatek polecam sałatkę z mizerii.
Komentarze