Gofry ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Gofry ziemniaczane to świetny pomysł na danie główne, po upieczeniu wychodzą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku a w dodatku mało tłuste. Podałam je z mięsem gulaszowym.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, zważone po obraniu
    1 cebula
    2 jajka
    1/2 szklanki mleka
    4-5 łyżek mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    sól, pieprz do smaku
    olej do smarowania gofrownicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gofry ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -Ziemniaki i obraną cebulę, ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Przekładamy do miski. Dodajemy jajka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy i doprawiamy ciasto ziemniaczane do smaku.
    -Na rozgrzaną i naoliwioną gofrownicę nakładamy porcje masy ziemniaczanej. Zapiekamy gofry do zrumienienia.
    -Gofry podajemy ciepłe polane gulaszem lub posypane parmezanem.Idealnie jako dodatek polecam sałatkę z mizerii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować