Ziemniaczane gofry

5 (150 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zostały Wam ziemniaki z obiadu? Zachęcam do przygotowania pysznych wytrawnych gofrów, które idealnie będą pasować na kolację, luj jako przystawka następnego dnia.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
    1 cebula
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta tymianku
    sól i pieprz do smaku
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Gofry Przystawki

Ziemniaczane gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podduszamy na maśle. Do ziemniaków dodajemy wszystkie składniki plus 2 żółtka. dokładnie łączymy ze sobą. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Wszystko mieszamy do połączenia się składników.

    Gofrownicę smarujemy olejem i nagrzewamy. Masę ziemniaczaną nakładamy łyżką, którą moczymy w wodzie, gdyż masa jest bardzo gęsta i lepka. Pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru. Wszystko zależy od mocy gofrownicy ja w mojej o mocy 750 W piekłam 8 minut - 10 minut.

    Studzimy na kratce aby nie straciły swojej chrupkości.

    Smacznego

    Podajemy z kwaśną śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować