Zostały Wam ziemniaki z obiadu? Zachęcam do przygotowania pysznych wytrawnych gofrów, które idealnie będą pasować na kolację, luj jako przystawka następnego dnia.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g ugotowanych ziemniaków
1 cebula
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta tymianku
sól i pieprz do smaku
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
Ziemniaczane gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podduszamy na maśle. Do ziemniaków dodajemy wszystkie składniki plus 2 żółtka. dokładnie łączymy ze sobą. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Wszystko mieszamy do połączenia się składników.
Gofrownicę smarujemy olejem i nagrzewamy. Masę ziemniaczaną nakładamy łyżką, którą moczymy w wodzie, gdyż masa jest bardzo gęsta i lepka. Pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru. Wszystko zależy od mocy gofrownicy ja w mojej o mocy 750 W piekłam 8 minut - 10 minut.
Studzimy na kratce aby nie straciły swojej chrupkości.
Komentarze