Gofry na maślance

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Gofry w wersji z maślanka. Są chrupiące zaraz po upieczeniu i jedzone na świeżo. Po jakimś czasie miękną, wiec osoby lubiące te wersje mniej chrupkie na pewno polubią ten przepis. Ciasto wychodzi gęste.

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 białko
    1 żółtko
    2-3 łyżki cukru pudru
    150 g mąki tortowej
    40 g skrobi kukurydzianej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
    250 ml maślanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Gofry

Gofry na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i miksować kilka minut.
  • 2. Wymieszać suche składniki w osobnej misce, a w kolejnej połączyć rozpuszczone masło z maślanką i żółtkiem.
  • 3. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać. Dodać ubite białka i wmieszać w masę. Połączyć na jednolitą konsystencję.
  • 4. Ciasto wykładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę i piec do momentu, aż przestanie wydobywać się para. Wyjąć na kratkę po upieczeniu,

Porady

Żeby gofry były jak najdłużej chrupiące nie należy kłaść ich po upieczeniu jeden na drugi, a obok siebie i na kratkę, aby mogły swobodnie odparować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować