Gofry na maślance

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Gofry z dużą ilością dodatków, lub tylko z cukrem pudrem? A może suche? Każdy lubi coś innego, ale jedno jest pewne: nie można się oprzeć pysznym cieplutkim gofrom. Ten przepis odbiega nieco od klasycznych, ale jest równie pyszny.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na 5 dużych gofrów:
    1 białko
    1 żółtko
    2-3 łyżki cukru pudru
    150 g mąki tortowej
    40 g skrobi kukurydzianej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
    250ml maślanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Gofry

Gofry na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce umieścić białka i ubić je na sztywno, następnie dodać cukier puder i ubijać jeszcze chwilę.
  • 2. W drugiej misce wymieszać suche składniki. W kolejnej misce wymieszać żółtka z masłem i maślanką.
  • 3. Mokrą masę wlać do suchej i wymieszać, następnie dodać ubite białka z cukrem i delikatnie wymieszać do połączenia się całej masy.
  • 4. Gotowe ciasto wykładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę. Piec do momentu aż z gofrownicy przestanie ulatniać się para. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i podawać z ulubionymi dodatkami.

Porady

Aby gofry były chrupiące należy je po upieczeniu wykładać jeden obok drugiego a nie na siebie, aby para miała gdzie uciec.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować