Puszyste, chrupiące kakaowe gofry jak z budki nad morzem, podajemy je z dowolnymi dodatkami, najlepiej smakują z bitą śmietaną i owocami lub posypane zwyczajnie cukrem pudrem, dzieci będą się zachwycać ;)
1.Żółtka oddzielić od białek , żółtka zmiksować z cukrem, wlać mleko oraz olej, dodać szczyptę soli, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz ciemnym kakao i zmiksować na jednolitą gładką masę.
Białka ubić osobno na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem , najlepiej zrobić to ręcznie rózgą od miksera, aby ciasto było dobrze napowietrzone-to gwarancja puszystych chrupiących gofrów.
2.Gofrownicę, leciutko nasmarować pędzelkiem umoczonym w oleju, dobrze rozgrzać, porcjami nalewać ciasto, piec 3-4 minuty aż będą dobrze wypieczone i chrupiące.
Studzić na kratce do wypieków, podawać z ulubionymi dodatkami np. bitą śmietaną, polewą lub owocami.
Komentarze