Kakaowe gofry

4.99 (145 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Puszyste, chrupiące kakaowe gofry jak z budki nad morzem, podajemy je z dowolnymi dodatkami, najlepiej smakują z bitą śmietaną i owocami lub posypane zwyczajnie cukrem pudrem, dzieci będą się zachwycać ;)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki ciemnego kakao
    2 łyżki cukru
    2 szklanki mleka
    1/3 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli

    Dodatki:
    Bita śmietana
    Owoce
    Polewa truskawkowa
    Lentilki
Wystaw ocenę:

4.99 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry Bita śmietana

Kakaowe gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek , żółtka zmiksować z cukrem, wlać mleko oraz olej, dodać szczyptę soli, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz ciemnym kakao i zmiksować na jednolitą gładką masę.
    Białka ubić osobno na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem , najlepiej zrobić to ręcznie rózgą od miksera, aby ciasto było dobrze napowietrzone-to gwarancja puszystych chrupiących gofrów.
  • 2. Gofrownicę, leciutko nasmarować pędzelkiem umoczonym w oleju, dobrze rozgrzać, porcjami nalewać ciasto, piec 3-4 minuty aż będą dobrze wypieczone i chrupiące.
    Studzić na kratce do wypieków, podawać z ulubionymi dodatkami np. bitą śmietaną, polewą lub owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Liczi Mandarynki Owoce Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować