Bardzo szybkie i proste, ale efektowne i pyszne danie, wprost idealne dla niezapowiedzianych gości.
25 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1) 250 g gnocchi
2) mozzarella (ok. 120 g)
3) 6-7 suszonych pomidorów
4) 200 g wędzonego boczku
5) cebula
6) 100 g parmezanu lub innego twardego sera
7) natka pietruszki
8) olej
Gnocchi w kokilkach z boczkiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni wysmarowanej olejem. Po chwili dodajemy do nich gnocchi i podsmażamy. Pod koniec dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory.
2.Mozzarellę kroimy w plasterki.
3.Do kokilek wkładamy plasterki mozzarelli, na to podsmażone gnocchi razem z boczkiem, cebulą i suszonymi pomidorami, a wierzch posypujemy startym parmezanem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i zapiekamy kilka minut, aż ser się rozpuści. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy natką pietruszki. Opcjonalnie wierzch możemy udekorować też kleksem z sosu pomidorowego lub keczupu.
Komentarze