GNOCCHI ZIEMNIACZANE –WŁOSKIE KLUSECZKI (GNOCCHI di PATATE)

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Włoskie gnocchi to odpowiednik polskich kopytek. Mają charakterystyczny kształt i podaje się je z różnorodnymi sosami. Gnocchi traktowane są jako makaron i jada się je zwykle jako pierwsze danie z ‘lekkimi’ sosami lub stanowią jednodaniowy obiad z sosami bardziej treściwymi.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1kg ziemniaków (należy wybrać ziemniaki mączne, najlepsze są te o białym lub żółtym miąższu, koniecznie stare)
    ok.200-300 g mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Kluski Gnocchi Kopytka Dania główne

Gnocchi ziemniaczane –włoskie kluseczki (gnocchi di patate) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyj dokładnie ziemniaki i ugotuj je w skórkach w osolonej wodzie. Odcedź i gdy będą jeszcze ciepłe obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Pozostaw, żeby wystygły.
  • 2. Dodaj sól, jajko, łyżkę mąki ziemniaczanej i stopniowo dosypuj mąkę. Zagniatając ciasto sama musisz zdecydować ile mąki dodać do ciasta (jej ilość zależy od ziemniaków jakie używasz). Wyrabiaj do momentu uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta, bez grudek.
    Reguła jest taka, że im mniej mąki dosypiesz tym gnocchi będą lepsze, ale musi jej być wystarczająco, żeby można było formować ‘kluseczki’.
  • 3. Odrywaj po kawałku ciasta i na posypanej mąką stolnicy lub blacie formuj wałeczki o średnicy kciuka (Ø ok. 2 cm), a następnie krój nożem kawałeczki o długości ok 2-3 cm.
  • image-07t9ubg 4. Teraz należy nadać ‘kluseczom’ charakterystyczny karbowany kształt, dzięki temu gnocchi lepiej połączą się z sosem. Ten kształt można uzyskać na dwa sposoby: 1-używając widelca, 2 używając specjalnego drewnianego „grzebienia” (możesz zobaczyć go na zdjęciu dodanego przy moim przepisie na Garganelli).
    Sposób za pomocą widelca:
    W lewej ręce trzymaj widelec. Prawą weź kawałek ciasta, połóż na widelcu, przycisnij kciukiem i przesuń w kierunku końca, tak żeby na klusce powstały rowki. Przetocz kluskę wzdłuż całego widelca, zdejmij.
    Dla ciekawych sposób za pomocą “grzebienia”:
    Połóż uformowany wstępnie kawałek ciasta na grzebieniu, przyłóż do niego palec, delikatnie przyciśnij i przetocz kluskę wzdłuż urządzenia, tak żeby na kluseczce odbiły się kreseczki.
  • 5. Gotowe gnocchi wrzuć do wrzącej osolonej wody, po wypłynięciu na powierzchnię gotuj jeszcze przez 1 min., wyciągnij łyżką cedzakową i gotowe. Podawaj z ulubionym sosem. Przepisy na sosy już niedługo zamiszczę wśród moich przepisów.

Porady

Nigdy nie gotuj ziemniaków dzień wcześniej. Zmienią swój smak i konsystencje i gnocchi nie będą takie dobre jak ze świeżych ugotowanych tego samego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kalafiorowe gnocchi

To może cię zainteresować