WŁOSKIE KLUSECZKI z POREM i BOCZKIEM (GNOCCHETTI con PORRO e PANCETTA)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

W czwartki we Włoszech jada się gnocchi (mówi się: "giovedì gnocchi"), to moja propozycja na nadchodzący czwartkowy obiad;)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • na gnocchetti:
    0,5 kg ziemniaków (należy wybrać ziemniaki mączne, najlepsze są te o białym lub żółtym miąższu, koniecznie stare)
    ok. 150 g mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    sól

    na sos:
    200 g serka stracchino (może być serek typu Philadefia)
    50g chudego delikatnie wędzonego boczku
    1 mały por
    4 łyżki startego sera tupu parmezan
    30 g masła
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Włoskie kluseczki z porem i boczkiem (gnocchetti con porro e pancetta) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj gnocchetti.
    Umyj dokładnie ziemniaki i ugotuj je w skórkach w osolonej wodzie. Odcedź i gdy będą jeszcze ciepłe obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Pozostaw, żeby wystygły.
    Dodaj sól, jajko, łyżkę mąki ziemniaczanej i stopniowo dosypuj mąkę. Zagniatając ciasto sama musisz zdecydować ile mąki dodać do ciasta (jej ilość zależy od ziemniaków jakie używasz). Wyrabiaj do momentu uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta, bez grudek.
    Reguła jest taka, że im mniej mąki dosypiesz tym gnocchi będą lepsze, ale musi jej być wystarczająco, żeby można było formować ‘kluseczki’.
    Odrywaj po kawałku ciasta i na posypanej mąką stolnicy lub blacie formuj wałeczki o średnicy kciuka, a następnie krój nożem kawałeczki o długości ok 1-2 cm.
    Gotowe gnocchetti wrzuć do wrzącej osolonej wody, po wypłynięciu na powierzchnię gotuj jeszcze przez 1 min., wyciągnij łyżką cedzakową
  • 2. Przygotuj sos.
    Pora przekrój wzdłuż na pół, umyj go dokładnie i pokrój w dość cieńkie plasterki.Boczek pokrój na drobną kosteczkę.
    Na głębokiej patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojony w drobną kosteczkę boczek, po chwili dodaj pora i trochę soli. Duś pod przykryciem, na małym ogniu przez ok .10 min, od czasu do czasu mieszając.
    W dużej misce dokładnie wymieszaj: serek, parmezan, uduszony z boczkiem por, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 3. Do miski z sosem serowo-porowym dodaj wyłowione bezpośrednio z wody, gorące gnocchetti i wymieszaj. Można natychmiast podawać lub jeszcze lepiej przełożyć do żaroodpornego naczynia (wysmarowanego masłem), posypać dodatkowo startym serem i zapiec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 15-20 minut.
    Buon Appetito!

Porady

W oryginalnym przepisie gnocchetti były dyniowe. Wystarczy dodać ok. 200 ml pure z dyni i dać ok. 800 g ziemniaków zamiast 1 kg. Najprawdopodobniej podczas zarabiania ciasta będzie potrzebne trochę wiecej mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Por

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować