Gniazda francuskie z sałatką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Gniazda nie są trudne w wykonaniu, robi się je z gotowego ciasta francuskiego i można je napełnić dowolnym nadzieniem np. aromatyczną sałatką z avokado. Świetna przystawka na bale karnawałowe lub inne domowe imprezy.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego, 25 x 42 cm, 275 g
    1 rozbełtane jajko do smarowania

    Nadzienie:
    1/2 avokado
    3 płaty pomidorów suszonych z zalewy olejowej
    ok. 10 czarnych oliwek
    40 g sera z niebieską pleśnią
    90 g sera sałatkowego ziołowego (np. Turek)
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka soku z cytryny
    kilka listków świeżej pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sałatki Przystawki Przekąski

Gniazda francuskie z sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gniazdka przed pieczeniem 1. Z ciasta wykrój okręgi o średnicy ok. 8 cm, ułóż na blaszce. Resztę ciasta zagnieć, rozwałkuj i ponownie wykrój taką samą ilość okręgów a w nich mniejszą szklaneczką o śred. ok. 5 cm wykrój ze środka mniejsze okręgi, powinny powstać obręcze. Każdy okręg posmaruj jajkiem, połóż obręcz i ją również posmaruj z wierzchu jajkiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i piecz ok. 15-20 minut. Po upieczeniu można pospłaszczać delikatnie za pomocą widelca spody, ale tak by nie zrobić dziur. Zostaw do ostudzenia.
  • Upieczone gniazdka 2. Avokado pokrój w kostkę, skrop cytryną. Sery i pomidory pokrój w małą kostkę. Oliwki przekrój na pół. W misce wymieszaj składniki, dodaj sól, pieprz, poszatkowaną natkę pietruszki i majonez. Nakładaj do upieczonych gniazd i od razu serwuj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

francuskie ciasto

To może cię zainteresować