To szybka w przygotowaniu słodka przekąska. Chrupkie ciasto, delikatny krem i wybuchowy granat stanowi pyszne połączeni.
Deser polecam na sylwestrową noc, ale nie tylko.
60 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na około 10 sztuk:
Krem:
• 250 gram serka mascarpone,
• 2 małe żółtka,
• 1 łyżka cukru pudru,
• 1 łyżka kawy rozpuszczalnej dobrej jakości,
Dodatkowo:
• 1 duże opakowanie ciasta francuskiego,
• Jajko do smarowania ciasta,
• Cukier kryształ do posypania ciasta,
• Cukier puder do oprószenia przed podaniem,
• Ziarenka granatu do posypania
Gniazda francuskie z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.GNIAZDA:
Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą obręczy lub innych foremek wycinamy z niego okręgi.
2.Jedną trzecią kółek smarujemy roztrzepanym jajkiem i przekładamy na blaszkę do pieczenia. W pozostałej ilości kółek wycinamy w środku otwory.
3.Otrzymane obręcze (ramki) wykładamy na całe koła, po dwie na jedną porcje. Obręcze także smarujemy jakiem. Wierzch ciasta dodatkowo delikatnie posypujemy cukrem kryształem.
Uformowane gniazda przekładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je w 200°C około 15 minut. Dla urozmaicenia deseru wykonałem, go w dwóch rozmiarach. Średnica połowy kółek wynosiła 7 cm, a drugiej połowy 5 cm.
Upieczone ciastka pozostawiamy do ostudzenia, a między czasie przygotowujemy kawowy krem.
4.KREM:
Kawę zaparzamy w niewielkiej ilości wody i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem. Ubite łączymy z serkiem mascarpone. Na koniec dodajemy do kremu kawę.
5.Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego i wypełniamy nim środki francuskich gniazd.
Na krem wykładamy ziarenka granatu. Deser przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze