Galette z ziemniakami, chorizo i serami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Przepis jest szczególny, bo łączy polski smak ziemniaka z hiszpańskim chorizo i francuskim galette. Chciałam wykorzystać rustykalny charakter tarty, ponieważ bardzo pasuje do smażonych ziemniaków.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • WARZYWA, WęDLINY, SERY, MąKA:
    - warzywa (surowe ziemniaki pokrojone w cieniutkie talarki): 5 sztuk
    - wedlina lub kiełbasa (hiszpańska kiełbasa chorizo): 1 sztuka
    - ser twardy starty grana padano (w zasadzie ser gruyere tarty na grubych oczkach): 10 dekagramów
    - sera twarogowego (ser ricotta): 15 dekagramów
    - mąka (do mąki na ciasto ,śmietana kwaśna,zimne masło,sól): 35 dekagramów
    - rozbełtane żółtko jajka z wodą, do posmarowaniu ciasta: 1 sztuka
    - oliwa, czosnek 2 ząbki: 40 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Dania główne

Galette z ziemniakami, chorizo i serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wykrojony kawałek galette z papryczką ostrą jako przyprawa. 1. Galette, spód:
    1/ 11/4 kubka mąki, 120g masła zimnego, pokrojonego w kawałki, 1/4 łyżeczki soli, połącz szybko.
    2/ ubij śmietanę z dwiema łyżeczkami soku z cytryny i 1/4 kubka lodowatej wody. 3/ dodaj śmietanę do mąki, szybko wyrób ciasto, powinno być grudkowate; jeżeli jest zbyt mokre, podsyp mąką. Zawiń w folię spożywczą, włóż na godzinę do lodówki.
  • Kawałek galette z chorizo, a z boku ser gruyere. 2. Nadzienie:
    1/ ziemniaki pokrojone w talarki, chorizo w plasterki, wszystko podsmaż na oliwie, jak na tortillę,niech będą jeszcze twardawe.Ostrożnie, żeby się nie połamały. Dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką ostrą
    2/ wymieszaj ricottę ze startym gruyere.
  • Galette czyli tarta rustykalna albo niedbała, w całości. 3. Wykonanie całości:
    1/ wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na placek o średnicy 30cm. Przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    2/ środek placka wysmaruj ricottą, zostawiając margines 5cm.
    3/ rozłóż równiutko ziemniaki z chorizo i zagnij brzeg 5cm do środka, zakrywając część ziemniaków.
    4/ skrop ziemniaki oliwą z przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku.
    5/ posmaruj brzeg rozbełtanym jajkiem z woda, galette będzie miało ładny, złoty kolor po upieczeniu.
  • Kawałek tarty galette z boku, z kawałkiem sera gruyere. 4. 1/ rozgrzej piekarnik do 200'C i wstaw blaszkę galette.
    2/ piecz przez 45 minut, aż brzeg ciasta będzie złocisty.
    3/ całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chorizo Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować