Galareta z nóżek wieprzowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nóżki i wołowinę myjemy.
Zalewamy wodą. Włoszczyznę
i cebulę obieramy i myjemy. Dodajemy
do mięsa z liśćmi laurowymi
i zielem angielskim. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy
3,5 godziny na bardzo
małym ogniu pod przykryciem.
2.Wywar przecedzamy. Czosnek
obieramy i siekamy. Ucieramy
ze szczyptą soli i sokiem
z cytryny. Mieszamy z wywarem.
Mięso z nóżek oddzielamy od
kości. Wołowinę kroimy w małą
kostkę. Marchewkę kroimy
w plasterki. Natkę myjemy i osuszamy.
Listki obrywamy.
3.Na dno miseczek wlewamy
kilka łyżek wywaru. Gdy nieco
stężeje, układamy listki natki
i plasterki marchewki. Wsypujemy
groszek i mięso. Zalewamy
wywarem. Odstawiamy do stężenia.
Skrapiamy sokiem z cytryny
lub octem.
Komentarze