Galareta z nóżek wieprzowych

4.5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem studentem i jak każdy żak lubię dobrze, ale tanio zjeść. Galaretę robi się dość długo, ale warto być cierpliwym – wychodzi prawie jak u mamy.

Składniki:

  • ● 5 nóżek wieprzowych
    ● 30 dag chudej wołowiny
    ● pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
    ● cebula
    ● 2 łyżki groszku z puszki
    ● 3 gałązki natki pietruszki
    ● sok z cytryny
    ● 2-3 ząbki czosnku
    ● przyprawy: 2-3 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Galareta z nóżek wieprzowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galareta z nóżek wieprzowych 1. Nóżki i wołowinę myjemy.
    Zalewamy wodą. Włoszczyznę
    i cebulę obieramy i myjemy. Dodajemy
    do mięsa z liśćmi laurowymi
    i zielem angielskim. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy
    3,5 godziny na bardzo
    małym ogniu pod przykryciem.
  • Galareta z nóżek wieprzowych 2. Wywar przecedzamy. Czosnek
    obieramy i siekamy. Ucieramy
    ze szczyptą soli i sokiem
    z cytryny. Mieszamy z wywarem.
    Mięso z nóżek oddzielamy od
    kości. Wołowinę kroimy w małą
    kostkę. Marchewkę kroimy
    w plasterki. Natkę myjemy i osuszamy.
    Listki obrywamy.
  • 3. Na dno miseczek wlewamy
    kilka łyżek wywaru. Gdy nieco
    stężeje, układamy listki natki
    i plasterki marchewki. Wsypujemy
    groszek i mięso. Zalewamy
    wywarem. Odstawiamy do stężenia.
    Skrapiamy sokiem z cytryny
    lub octem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nóżki wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować