Galareta wieprzowa z roladkami ze schabu. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo. Schab należy cienko rozbić przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. W misce łączymy serki śmietankowe z chrzanem (chrzan dodajemy według uznania)
Powstałym serkiem smarujemy rozklepane schaby układamy na nie pokrojone w paski paprykę i ogórek.
Zawijamy schab w roladki przekładamy do folii aluminiowej błyszczącą stroną do środka i zwijamy w cukierek. Wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy 30-40 minut. Wystudzone roladki kroimy na dwa lub trzy kawałki w zależności od długości schabu. Brzegi od krajamybponieważ roladki by nam się przewracały.
W głębokim półmisku układamy pokrojone jajka na to kładziemy pokrojone roladki i zalewamy wywarem.
Do garnka wrzucamy warzywa zalewamy 2 - 2,5l.wody wsypujemy sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy bulion. Gdy bulion nabierze odpowiedniego smaku przecedzamy go przez sitko i wsypujemy żelatynę. (Wsypuję całe opakowanie czyli na 2,5l.wody) mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się żelatyny. Przestudzonym wywarem polewamy roladki. Zostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Gdy się odpowiednio schłodzi i zastygnie można przewrócić
go na płaski półmisek.
Komentarze