Te roladki zrobiłam na spotkanie świąteczne do pracy ,wszyscy byli zachwyceni wyglądem i smakiem, są bardzo tanie i łatwe w przygotowaniu :)
1 godz. 30 min
Składniki:
3 plastry schabu bez kości
3 jajka
1 puszka groszku
1 mały ogórek kiszony
Po plastrze papryki konserwowej czerwonej i żółtej
1 mała marchew
1 plaster sera żółtego
1 łyżka chrzanu
sól , pieprz
mąka
Na galaretę:
0,5 l wrzątku
1 łyżeczka ziarenek smaku
4 łyżki żelatyny
Roladki schabowe z warzywami w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę kroimy w plasterki , wykrawamy małe kółeczka wkładamy w nie groszek ( jak na zdjęciu). Ogórka oraz paprykę kroimy w cienkie paseczki.
2.Schab rozbijamy oprószamy solą i pieprzem, smarujemy chrzanem, nakładamy po parę paseczków warzyw.
3.Zwijamy roladki , brzegi sczepiamy wykałaczkami. Wkładamy do wrzątku-gotujemy ok 5 min do wypłynięcia roladek na wierzch.
4.Roladki osuszmy , wyjmujemy wykałaczki , panierujemy w mące.
5.Smażymy na złoty kolor
6.Jajka gotujemy na twardo. Usmażone roladki i jajka kroimy w plasterki ( roladki ok 3 cm)
7.Składnik na galaretę mieszamy razem.Do naczynia wsypujemy groszek , na nim układamy roladki i jajka-zalewamy.
8.Gdy galareta zaczyna tężeć dekorujemy przygotowana marchewką z groszkiem oraz kwiatkami z sera żółtego.
Odstawiamy do całkowitego stężnięcia do lodówki.
Porady
Do środka roladek możemy dodać także ser żółty czy pieczarki
Komentarze