Galareta wieprzowa

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wczoraj wieczorem przygotowałam to co tygryski lubią najbardziej, czyli galaretę wieprzową inaczej zimne nóżki. Też lubicie?

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg kolanek wieprzowych,
    2 kg nogi przednie wieprzowe,
    3 litry wody,
    3 liście laurowe,
    10 ziarenek ziela angielskiego,
    1,5 łyżki przyprawy ziarenka smaku,
    2 małe główki czosnku - 18 ząbków,
    1 średnia marchew,
    1 średni korzeń pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Nóżki w galarecie

Galareta wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • galareta 1. Do dużego garnka wlać trzy litry wody, dodać umyte kolanka wieprzowe, nogi przednie wieprzowe, pokrojoną dowolnie marchew i korzeń pietruszki oraz ziela angielskie i liście laurowe, całość zagotować następnie zmniejszyć ogień zebrać powstałe szumowiny i gotować na jak najmniejszym ogniu tak aby tylko wywar pyrkotał do czasu aż mięso będzie odchodzić od kości. W trakcie gotowania doprawić do smaku przyprawą ziarenka smaku lub kto jaką woli
  • galareta 2. Gdy wywar z mięsem wieprzowym i warzywami gotował się już dobre trzy godziny na bardzo wolnym ogniu a mięso ładnie odchodzi od kości i pojawiła się na wierzchu wywaru taka jakby skórka wtedy dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko zagotować. Wyjąć mięso aby ostygło a wywar przelać do salaterek, jak już mięso ostygło wtedy oskubać je oddzielając kości i kawałki wrzucać do przelanego wywaru z warzywami. Tak przygotowaną pozostawić do całkowitego ostygnięcia
  • galareta 3. Gdy już galareta przygotowana ostygła wstawić zimną do lodówki i pozostawić do dnia następnego aż stężeje. Galareta wyszła tak fajna że kroi się idealnie nożem bez żadnych przeszkód jest doprawiona w sam raz. Dobrze zrobiona i stężała galareta ma na wierzchu tłuszczyk a wywar jest przezroczysty jak łza
  • galareta 4. Taka przekąska jest idealna do chleba lub bułki, my najbardziej uwielbiamy z dodatkiem octu ale można również z dodatkiem cytryny kto jak lubi, moim zdaniem raczej nie wielu jest którzy nie lubią galarety wieprzowej czy drobiowej my wolimy wieprzową. Jeżeli ktoś woli można zrobić bez warzyw a nawet ulepszyć i dodać groszek z marchewką czy kukurydzę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować