Francuskie z kremem morelowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybkie ciacha na deser z morelą w roli głównej. Zapewniam że pieczone morele są o wiele lepsze niż świeże, bo wydobywają podczas pieczenia swoją słodycz.Do kawy szybkie ciacho polecam :-)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
    100 g borówek
    70 dkg moreli
    1 szklanka śmietany 36 %
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    mięta świeża
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Francuskie z kremem morelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele myję, kroję na pół pozbawiam pestek.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam na niej połówki moreli wydrążonym do góry i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 25 minut. Osiem połówek moreli odkładam do dekoracji. Resztę miksuję blenderem, dodaję do nich rozpuszczoną żelatyną w odrobinie wody. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam mikserem z łyżką cukru, i dodaję mus morelowy. Krem wkładam do lodówki do stężenia.
    Ciasto francuskie kroję na osiem części na kwadraty. Zawijam rogi każdego kwadratu do środka i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 25 minut. Na wystudzone ciasto wykładam krem, dekoruję borówkami i połówką moreli i listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować