Francuskie ślimaczki z szynką i parmezanem

5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Paczkę ciasta francuskiego staram się mieć zawsze w domu. Przydaje się zarówno gdy najdzie ochota na coś słodkiego, jak i słonego, no i jest super przydatne, gdy spodziewamy się gości, a nie bardzo mamy czas na pracochłonne dania. Gotowe ciasta francuskie można kupić w każdym prawie spożywczaku, należy tylko zwrócić uwagę, aby miało w składzie dużą ilość masła. Tym razem przygotowałam wytrawne przekąski z szynką i parmezanem. Szynka doskonale komponuje się ze słono-ostrym serem, a delikatne ciasto francuskie zyskuje smak przez posmarowanie go sosem pomidorowym z ziołami. Wszystko razem tworzy doskonałą kompozycję.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • duże opakowanie ciasta francuskiego - 375g
    8 plastrów szynki
    12 plastrów sera gouda
    4 łyżki tartego parmezanu
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka oliwy z oliwek
    zioła prowansalskie
    bazylia suszona
    oregano suszone
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Przekąski

Francuskie ślimaczki z szynką i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Koncentrat pomidorowy wymieszac z oliwą i przyprawami. Ciasto rozwinąć i posmarować sosem. Ułożyć na cieście plastry sera i szynki, posypać 3 łyżkami parmezanu. Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku i ostrym nożem pociąć na 2 cm plasterki. Ułożyć ślimaczki na papierze do pieczenia i posypać je pozostałym parmezanem Piec przez 15 minut. Podawać na zimno lub ciepło. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować