Drożdżowe ślimaczki z oliwkami, szynką i parmezanem

4.5 (180 ocen)

  • 60 min

Wytrawne ślimaczki polecam na przekąskę lub jako osobne danie

  • 60 min

Składniki:

  • 150-200g mąki pszennej
    50g świeżych drożdży
    100ml ciepłej wody
    pół łyżeczki soli
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    20 zielonych oliwek
    4 plastry szynki surowej
    25g startego parmezanu
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Przystawki Szynki Przekąski

Drożdżowe ślimaczki z oliwkami, szynką i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać pokruszone drożdże, sól i wodę. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min. Szynkę pokroić w kostkę, oliwki w plasterki. Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wym. 30x40 cm. Następnie ciasto posmarować przecierem, posypać przyprawami, poukładać szynkę, oliwki i parmezan. Ciasto zwinąć w roladę, pokroić w plastry 1,5 cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać plastry. Odstawić ponownie na 15 min. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 195°C. Piec ok. 15 min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Oliwki Parmezan Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować