Francuskie ciastka ,,poduszeczki'' z budyniem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste i pyszne ciastka z ciasta francuskiego. Na podwieczorek, na wycieczkę, na piknik i na poczęstunek dla gości. Długo utrzymują świeżość. Można oprószyć cukrem pudrem, będą wtedy bardziej słodkie. Polecam.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki cukru
    półtorej szklanki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Francuskie ciastka ,,poduszeczki'' z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W połowie szklanki rozpuszczamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do zgęstnienia. Budyń studzimy.
  • 2. Ciasta wyjmujemy z lodówki, pozostawiamy 10 minut rozwinięte w temperaturze pokojowej. Następnie kroimy w prostokąty, nakładamy po porcji budyniu i składamy na pół tak żeby powstała kwadratowa poduszeczka, widelcem łączmy brzegi i nakłuwamy z wierzchu.
  • 3. Poduszeczki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut do ładnego zrumienienia się.
  • 4. Upieczone ciastka studzimy. Podajemy. Smacznego życzę. Można oprószyć krem pudrem.

Porady

Ciastka można oprószyć cukrem pudrem. Wychodzi około 3 blaszki ciastek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować