Krucha tarta marchewkowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam przyrządzać tarty ponieważ robi się je szybko, smakują wybornie, tak zaraz po upieczeniu, jak i na zimno, no i zastępują pełnowymiarowy obiad. Ta tarta marchewkowa jest bardzo sycąca, a ser pleśniowy fajnie łamie jej słodki posmak.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej/luksusowej
    125 g chłodnego masła
    3 jajka
    3 duże marchewki
    150 g śmietany "Rama"
    150 g sera typu lazur z niebieską pleśnią
    1 łyżka ziół prowansalskich
    biały pieprz
    sól
    2-3 łyżki ziaren słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto

Krucha tarta marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, schłodzone i posiekane masło oraz szczyptę soli i jedno jajko połączyć w dużej misce lub garnku i zagniatać, aż stanie się gładkie. Uformować z ciasta kulę i owinąć ją folią spożywczą, a następnie wstawić do lodówki na godzinę.
  • 2. Obrane marchewki pokroić w słupki i zahartować przez 3 minuty w gotującej się lekko osolonej wodzie. Odcedzić. 2 jajka wymieszać ze śmietaną, dodać pokrojony w kostkę ser oraz zioła, sól i pieprz (należy uważać z solą, ponieważ ser jest już słony). Całość zblendować na gładką masę.
  • 3. Po wyjęciu z lodówki ciasto będzie twarde, należy je powyrabiać w dłoniach lub na blacie kuchennym, aż będzie łatwiejsze do formowania. Następnie lekko je rozwałkować i włożyć do tartownicy, ugniatać palcami tak by ciasto rozeszło się na całą powierzchnię formy oraz na brzegi. Na cieście ułożyć marchew i zalać ją masą serowo-jajeczną. Piec tartownicę przez ok 30 min. w temperaturze 180 stopni C. W połowie pieczenia wyjąć na chwilę tartę i posypać ziarnami słonecznika.

Porady

Ciasto może być bardzo twarde po wyjęciu z lodówki. Nie należy się zniechęcać, chwila ugniatania w temperaturze pokojowej powinna załatwić sprawę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować