Focaccia z młodymi ziemniakami i rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Dziś zapraszam na włoską przystawkę – focaccia z młodymi ziemniakami i rozmarynem to rodzaj drożdżowego pieczywa, które spożywa się przed daniem głównym lub na śniadanie. Takie pieczywo można przygotować z dowolnymi dodatkami.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦8 g suchych drożdży
    ◦225 ml ciepłej wody
    ◦1 łyżeczka cukru
    ◦325 g mąki pszennej tortowej
    ◦1 ½ łyżeczki soli
    ◦2 łyżki oliwy z oliwek

    Dodatkowo:
    ◦200 g młodych ziemniaków
    ◦3-4 ząbki czosnku
    ◦świeży rozmaryn
    ◦1-2 łyżki soli morskiej
    ◦1-2 łyżki oliwy z oliwek
    ◦oliwa do posmarowania miski


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Focaccia Przystawki

Focaccia z młodymi ziemniakami i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    W miseczce mieszamy drożdże, ciepłą wodę i cukier. Odstawiamy na 10 minut aż pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce mieszamy mąkę z solą i oliwą, dodajemy drożdże i mieszamy ciasto drewnianą łyżką aż składniki się połączą.

    Ciasto przekładamy na posypany mąka blat i wyrabiamy ok. 7 minut aż będzie gładkie. Następnie przekładamy ciasto do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy czystą ściereczką i ostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

    W międzyczasie gotujemy młode ziemniaki. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy i podgotowujemy ok. 15 minut. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.

    Dowolną formę do pieczenia – okrągła lub prostokątną (o wymiarach ok. 25 cm) smarujemy oliwą i oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na całą powierzchnię blachy, następnie robimy małe wgłębienia w cieście opuszkami palców.

    Zimne ziemniaki kroimy w ćwiartki i wkładamy w ciasto tak samo jak plasterki czosnku i małe gałązki rozmarynu. Całość skrapiamy oliwą, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Wyrośnięte ciasto posypujemy solą morską i wstawiamy do piekarnika na ok. 20-25 minut. Pieczemy na złoty kolor!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować