Focaccia z mozarellą i czosnkiem

  • wyświetlono: 1086 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciasto na focaccie możecie przygotować wcześniej, schować do lodówki, a upiec dopiero przed przyjściem gości. Ciasto sprawdzi się świetnie również jako spód pod pizzę. Przepis pochodzi z książki "Pieczywo. Chleb, bułeczki, focaccie" autorstwa Carla Bardi i Ting Morris.

AnkaFiranka
  • 180min

Składniki

30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży suchych
325 ml letniej wody
szczypta cukru
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy extra vergine
Dodatkowo:
1 kulka mozarelli (125 g) lub innego ulubionego sera
1 łyżka dowolnych ziół np. tymianku, oregano lub mieszanki ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
2 łyżki stopionego masła

Sposób przygotowania przepisu:

Focaccia z mozarellą i czosnkiem

  • 1. Do niewielkiej miseczki wkładamy drożdże ze szczyptą cukru. Dodajemy 120 ml letniej wody, mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na 10 min, aż drożdże się spienią.
  • 2. Do dużej miski przesiewamy mąkę i sól, następnie dodajemy do miski drożdże, oliwę i tają ilość wody, aby ciasto miało zwartą konsystencję. Ciasto wykładamy na stolnicę oprószamy mąką i wyrabiamy przez 8-10 min, aż do momenty gdy będzie gładkie i elastyczne. Duża miskę smarujemy oliwą z oliwek, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 h.
  • 3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyjmujemy je na stolnice i wyrabiamy chwilę. Następnie ciasto rozciągamy na średnicę ok. 30-40 cm i układamy na natłuszczonej oliwa blaszce do pieczenia. Tak przygotowanie ciastom przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 C.
  • 4. W cieście w kilku miejscach robimy dołki za pomocą palców. Czosnek drobno kroimy, mieszamy go z masłem, a następnie układamy na cieście. Wierzch posypujemy przyprawami. Ciasto wkładamy do piekarnika i podpiekamy 15 min. Następnie ciasto wyjmujemy posypujemy mozarellą i pieczemy kolejne 5-10 min, aż ciasto się zrumieni a ser roztopi.

Porady

Serwujemy od razu po przygotowaniu z sosami lub aromatyzowaną oliwą z oliwek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaz_roznych_stron_swiataprzystawkikuchnia włoskakarnawałimprezasylwesterfocaccia

Komentarze

Podobne przepisy

image-0sinc5t

Dodane przez: Słodkamuffinka

Krewetki z chilli i czosnkiem

Krewetki -pyszne źródło białka,...

Boczek pieczony

Dodane przez: edytaha

Boczek pieczony z czosnkiem i majerankiem

Boczek pieczony z czosnkiem i majerankiem...

Focaccia

Dodane przez: PolskaGotuje

Focaccia z suszonymi pomidorami i oliwkami

Wyśmienity rodzaj pieczywa włoskiego.

szparagi

Dodane przez: PolskaGotuje

szparagi z szynką przykryte mozarella i tymiankiem

Pyszne i aromatyczne sezonowe warzywka...

Bruschetta z pomidorami i czosnkiem

Dodane przez: alaaa

Bruschetta z pomidorami i czosnkiem

Chrupiąca i pyszna przekąska z...

image-022wbuo

Dodane przez: dominika_m

fasolka szparagowa z czosnkiem i natką pietruszki

potrawa jest bardzo lekka i pyszna

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE